22 Ocak 2007 Pazartesi

Layer Cake (2004)


Yönetmen: Matthew Vaughn
Oyuncular: Daniel Craig, Tom Hardy, Jamie Foreman, Colm Meaney, Sienna Miller, Tamer Hassan, Sally Hawkins, Burn Gorman, Dexter Fletcher, Jason Flemyng, Ben Whishaw
Senaryo: J.J. Connolly
Müzik: Ilan Eshkeri, Lisa Gerrard

Daniel Craig’in oynadığı isimsiz kahraman uyuşturucu işini son derece dikkatli bir şekilde yapan, bu yüzden hiç yakayı ele vermemiş bir “işadamı”dır. Gangster değil işadamı olduğunu söyleyen X, herkes gibi birikimleri ile artık emekli olmak isterken, tepedeki adam Jimmy ona son iki görev daha verir. Dostu olan mafya babası Eddie Temple’ın uyuşturucu bağımlısı kızını bulmak ve tehlikeli gangster Duke ve tayfası ile, onların oyuna getirdiği Sırp mafyasının da içinde olduğu yüklüce ecstasy için pazarlığa oturmak. X kendisini bu karışık yumağın tam ortasında buluverir. Karmaşık ilişkilerin aslında daha da karmaşık olduğunu farkedecektir.

Prodüktör Matthew Vaughn, Guy Richie imzalı Lock, Stock & Two Smoking Barrels ve Snatch gibi muhteşem filmlerinde görev almış, bunun yanında yine benzer yapıdaki Mean Machine'e de katkıda bulunmuş ve sonunda Layer Cake ile yönetmenliğe söyunmuş başarılı bir sinema adamı.. Hatta İngiltere’de yılın en iyi yönetmeni bile seçilmiş.. Sırtını büyük ölçüde J.J. Connolly’nin aynı adlı romanına dayandıran filmi izledikten sonra, romanı merak etmemek elde değil. Piyasaya Lock, Stock.. ve Snatch etiketiyle çıkan film, hem benzer hem de benzemez öğeler taşıyor.


Bir kere Layer Cake, diğer iki filmin başdöndürücü dinamizminden oldukça uzak. Matrak diyaloglar, kaçma-kovalamaca, daldan dala atlayıp yine ayakları üzerine düşebilen bu iki film, Guy Richie’nin keskin zekasını evlere şenlik bir komedi-aksiyona dönüştürebiliyorken, Layer Cake kitaba bağlılığın da muhtemel etkisiyle daha olgun, bereketi harekette değil, diyaloglarda arayan, zaman zaman da bulabilen bir film. Peki Lock, Stock.. ve Snatch ile olan benzerliği nereden geliyor? Diğerleri kadar olmasa da renkli karakter bolluğu, ilişkilerin karmaşıklaştırılması, hikaye içinde hikaye kurgusu ve Amerikan sinemasında görmekte zorlandığımız İngiliz usulü zeka pırıltıları.. Amerikan sinemasına da fazla haksızlık etmemeli, zira 1988 Frank Oz yapımı, Steve Martin-Michael Caine imzalı, bir komedi-suç başyapıtı Dirty Rotten Scoundrels gibi zaten karışık meseleleri sonunu hazırlayarak iyice karıştıran bu tarz komedilerin seveni çok fazla.

Başrol oyuncusu Daniel Craig, tipik İngiliz soğukkanlılığı ile oynuyor ve rölünün gereklerini yerine getiriyor. Road To Perdition, Tomb Raider, The Jacket, Munich gibi filmlerdeki yan rollerden sonra nihayet son ve ilk sarışın James Bond olarak Casino Royale'de başrol aldı. Tarihin en tartışmalı Bond'larından biri olsa da, daha önceleri Timothy Dalton'un bile James Bond olduğu düşünülürse bu tartışmaların gereksizliği su yüzüne çıkıyor. Layer Cake, söylentilere göre Guy Richie’nin Swept Away filmindeki başarısızlığı üzerine onunla yollarını ayıran Matthew Vaughn’ın ilk filmi ama hiç de ilk film gibi durmayan, Richie filmleri kadar cazibeli ve eğlenceli olmasa da kendisini izlettirebilen sade bir yapım. Ve bana göre, şaşırtıcı finalde herhangi bir mesaj kaygısı olmadığını ifade edebilecek kadar zeki bir film.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder