28 Kasım 2014 Cuma

V/H/S: Viral (2014)


Yönetmenler: Justin Benson, Gregg Bishop, Aaron Moorhead, Marcel Sarmiento, Nacho Vigalondo
Oyuncular: Justin Welborn, Emmy Argo, Emilia Ares Zoryan, Nick Blanco, Kelly Misek Jr.,
Senaryo: Justin Benson, Gregg Bishop, Aaron Moorhead, Marcel Sarmiento, Nacho Vigalondo, David White
Müzik: Joseph Bishara, Kristopher Carter

V/H/S: Viral ile üçüncü filme ulaşan kısa filmlerden derlenmiş V/H/S serisi, found footage akımının bazı yaratıcı örneklerinin biraraya geldiği 2012 tarihli ilk ayağıyla çıtayı yüksek bir yere koymuştu. Bir yıl sonra V/H/S/2 bu çıtayı aşamamış olmasına karşın, kendini buluntu film disiplinine ait görmek suretiyle ilk filme olan ruhani bağını inkar etmediği için bile şans verilmesi gereken bir yapımdı. Oysa üçüncü ayak V/H/S: Viral, hem içerdiği kısalarla bu çıtanın çok altında kalmasıyla, hem de ilk iki filmin buluntu ruhuyla alakası olmamasıyla çok ama çok kötü bir devam filmi olmuş. En kötüsü de, hiç de buluntu gibi durmayan, tam tersi kurgu masasında uzun vakitler harcandığı, efektlerle süslenerek derlendiği çok belli birkaç kısa filmin uç uca eklenmesiyle bunların found footage olduklarına inanmamızı beklemesi. Serinin ilk iki filminin en vasat sayılabilecek örneklerinde bile buluntu amatörlüğüne ikna sağlayabilecek iyi kötü hamleler vardı. Ama burada V/H/S mantığına oturtulmaya çalışılan sahtelikler var.

Tesadüfen Houdini'nin tuhaf güçlere sahip pelerinini bularak bir kaybedenden ünlü bir sihirbaza dönüşen Dante'yi anlatan Dante The Great, evinin bodrumunda kendi yaptığı garip bir kapıyla paralel evrene yol açan, kapının diğer tarafındaki ikiziyle 15 dakikalığına yer değiştiren adamın hikayesi Parallel Monster, kaykay için gittikleri Tijuana'da bir grup ürkütücü tarikat üyesi ve onların uyandırdığı iskeletlerle kavgaya tutuşan birkaç gencin anlatıldığı Bonestorm, V/H/S: Viral'ın sözde buluntu kısa filmleri. Açılışı ve kapanışı yapan, bu kısa filmlerin arasında da gizemini arttırmaya çalışan Vicious Circles ise kız arkadaşı aniden evden kaçan bir genç adam eşliğinde tüm şehirde panik havası estiren bir dondurma kamyonetinin izini sürdürüyor. Toplamda bu dört kısa filmden sadece Nacho Vigalondo'nun yönettiği Parallel Monster'ın dişe dokunur bir yanı olduğunu söyleyebiliriz. Onun da ne yazık ki acayip finaliyle bir yere varamadığını ekleyebiliriz. Halbuki İspanyol Nacho Vigalondo, 2007'de yazıp yönettiği Los Cronocrímenes ile harika bir bilim kurgu gerilime imza atmıştı. Parallel Monster'da da çok güçlü bir uzun metraj potansiyeli mevcut. Ne var ki bir kısa film olarak tasarlandığından mıdır, Vigalondo bence çok yanlış bir tercihle hikayesini kitsch bir yöne çevirerek o ana dek taşıdığı gizem ve gerilimi buruşturup çöpe atmış adeta.

İlk V/H/S filminden sonra çatı hikayedeki kaset dolu evin gizeminin aydınlatılması serinin sonraki filmlerine bırakılacakmış gibi bir hava yaratılmıştı. Fakat ne ikincide, ne de Viral'de o evin, eve giren serserilerin aradığı o özel kasetin, o kaseti almaları için serserileri oraya gönderenin esamesi okunmadı. Yine de en azından her iki filmde de çatı hikayeler, içerdiği buluntu kasetleri çatısı altında toplamayı başarmış, filmin giriş, kasetler arası geçiş ve sonuç bölümlerinde bir bütünlük sağlamıştı. V/H/S: Viral'ın çatısı olan Vicious Circles, sanki eldeki bu dört kısa filmin arasındaki kura çekimini kazanmış ve kurgu masasında parçalara ayrılarak çatı haline getirilmeye çalışılmış bir görünümde. Başlarda biraz merak uyandırsa da hiçbir yere varmayan hikayesiyle değil çatı, dış kapının mandalı bile olamayacak zayıflıkta. Üstelik bu bölümün yönetmeni, 2008'de çektiği Deadgirl ile ürkütücü bir atmosfere sahip fena sayılmayacak bir film çeken Marcel Sarmiento'ya ait. Neyse ki diğer kısa filmler de kötü olunca fazla göze batmıyor. Böylece ilk V/H/S ile yeşeren ümitler, bu Viral fiyaskosuyla birlikte "artık böyle devam edecekse yeter" dedirtiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder