19 Kasım 2014 Çarşamba

A Hard Day (2014)


Yönetmen: Kim Seong-hoon
Oyuncular: Lee Seon-gyoon,  Jo Jin-woong, Jeong Man-sik, Sin Jeong-geun, Shin Dong-mi
Senaryo: Kim Seong-hoon

Annesinin cenazesinden dönerken bir adama çarparak öldüren dedektif Geon-soo, ölü adamı önce arabasının bagajına koyar. Bir rüşvet davası yüzünden İçişleri tarafından soruşturma geçireceği için arabasının aranacağı duyumunu alınca cesedi uzun uğraşlar sonunda annesinin tabutuna koyar. Birkaç gün sonra, emniyet tarafından acil olarak aranan bir suçlunun resmini gören Geon-soo, bu adamın annesiyle beraber gömülen adam olduğunu fark eder. Emniyet bu kazayı soruşturması için Geon-soo’nun ortağı Choi'yi görevlendirir. Ortağı vakanın ayrıntılarını ortaya çıkardıkça Geon-Soo için çember daralmaya başlar. Bir de üstüne o gece kazaya tanık olan biri Geon-soo'yu tehdit etmeye başlar. Kazanın tüm ayrıntılarını bilen bu kişi, Geon-soo'nun annesiyle beraber gömdürdüğü adamın üzerinde bulunan birşeyin peşindedir.

Yazıp yönettiği ikinci filmi A Hard Day ile Kim Seong-hoon, genel anlamda başarılı bir polisiye gerilime imza atıyor. Mizahi öğeleri filmine başarıyla yediren yönetmen, bu öğelerin üstüne düşmeden doğal akışıyla yansıtıp tadında bırakarak asıl hedefi olan sürükleyici polisiyesine ağırlık veriyor. Film, Geon-soo'nun kaza sonrası yaşadığı telaş üzerine ilerlerken ve dedektif ortağı adım adım onu açığa çıkarmaya başlarken bir kötü adam eksikliği duyuyor. O eksikliği de kazanın tanığını filme dahil ederek gideriyor. Ama bir süre sonra A Hard Day'in birincil hedefinin bu tanık ve Geon-soo arasındaki mücadele olduğu anlaşılıyor. Bu amacın filmin 45. dakikasında belirmesi her ne kadar rating düşmesi sonucu gerçekleştirilen ani bir eklenti gibi görünse de, sonrasında Kim Seong-hoon yine başarılı adaptasyon yeteneğini bu kopuklukta da göstererek tansiyonu diri tutuyor. Her polisiye aksiyonda olmazsa olmaz mantık hataları da seyircinin filme adaptasyonu oranında eriyip gidiyor. Özellikle inceden bir Breaking Bad gerginliği yaşatan bomba sahnesi ve devamında Geon-soo'nun evinde geçen yaklaşık 10 dakikalık kavga bölümü işi daha da kolaylaştırıyor.

Finaliyle de kolaylıkla devam filmi çekilebilecek bir hamle gerçekleştiren Kim Seong-hoon, türe ihanet etmeyen temiz ve sürükleyici bir işçilik sergiliyor. Yine de ne olduğunu tam olarak kestiremediğimiz bir eksiklik hissi uyandıran filmlerden birisi gibi görme ihtimali de var. Bu ihtimale sebebiyet veren unsurlardan biri de başroldeki Geon-soo'nun tasarlanış şekli olabilir. Annesini yeni defnetmiş, kızkardeşiyle kafe açma planları yapan, küçük bir kız çocuğu sahibi dul dedektif olarak gördüğümüz Geon-soo, içine sürüklendiği olaylar dizisi yüzünden bu potansiyel insani verileri bir türlü layığıyla yansıtamıyor sanki. Burada bir sorun varsa bu sorun aktör Lee Seon-gyoon'un değil, yazıp yöneten Kim Seong-hoon'un olsa gerek. Yoksa gerek Lee Seon-gyoon, gerekse kazanın tanığı rolüyle filme fırtına gibi giren Jo Jin-woong'un performansları tatminkar. A Hard Day ise çok büyük bir yapım olmamasına karşın polisiye gerilim ihtiyacını vakit geçirmek amacıyla bütünleştirmek isteyenler için yerinde seçimlerden biri olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder