20 Temmuz 2014 Pazar

Non-Stop (2014)


Yönetmen: Jaume Collet-Serra
Oyuncular: Liam Neeson, Julianne Moore, Michelle Dockery, Corey Stoll, Scoot McNairy, Nate Parker, Lupita Nyong'o, Omar Metwally, Jason Butler Harner, Anson Mount, Corey Hawkins, Frank Deal, Quinn McColgan, Shea Whigham
Senaryo: John W. Richardson, Christopher Roach, Ryan Engle
Müzik: John Ottman

Sorunlu hava polisi Bill Marks'ın New York’tan Londra’ya giden bir uçakta görev yaparken tuhaf mesajlar almaya başlamasıyla yolunu çizen Non-Stop, İspanyol yönetmen Jaume Collet-Serra'nın beşinci, Unknown'dan sonra Liam Neeson ile çektiği ikinci filmi. Bu mesajlarda eğer hükümet gizli bir hesaba 150 milyon dolarlık transfer gerçekleştirmezse, her 20 dakikada bir yolculardan birinin öleceğinin söylenmesi, tüm çabalara rağmen bunun gerçekleşmesi, uçakta olduğu belli olan mesaj sahibinin bir türlü bulunamaması, tekinsiz yolcular, senaryonun bu tekinsiz yolculardan iyice şüphelenmemizi sağlayacak başarılı hamleleri filmin tansiyonunu hep yüksek tutan bir seviyede kurgulanmış. İşlenen cinayetlerin Marks'ın üstüne kalması olsun, aralarında bir New York polisi, bir öğretmen, bir avukat, müslüman bir doktor, iş başvurusuna giden bir GSM uzmanı gibi 200 kişilik uçakta öne çıkan daha başka karakterlerle olağan şüphelilerin serpiştirilmesi olsun, ser verip sır vermeyen tek mekan atmosferi olsun tam bir Hitchcock huzursuzluğu yaratılması filmi uzun süre taşımayı başarıyor. Hatta "katil kim" dengeleri düşünüldüğünde filmin modernize yapısıyla nostaljisi törpülenmiş bir Agatha Christie hikayesi tadı bile barındırdığı söylenebilir.

Ancak sorun yaratmada gösterdiği başarıya rağmen, isimleri lazım değil, filmin üç (3) deneyimsiz senaristi bu sorunları çözerek finali oluşturma konusunda aynı zekayı gösteremiyorlar ne yazık ki. Beklentileri yükselten bu zeki kurulum, en ufak bir mantık hatasını dahi göze batırırken, bir de gerekçeleri son derece zorlama olan final de bunun üzerine tuz biber ekince söylenecek tek kelime "yazık" oluyor. Oysa sorunlu polisten kahramana dönüşen Bill Marks klişesinin himayesinde filizlenmesine rağmen gizemli yanını hep diri tutan Non-Stop (bu arada filme neden bu gereksiz ismin verildiği de ayrı bir merak konusu), finale girilen düzlükte kesinlikle senaryo doktorlarından yardım alınması gereken bir yapımdı. Bu film gösterime girdiğinde 62 yaşında olan ve son 10 yılın en aranılan aksiyon figürlerinden biri haline gelen Liam Neeson ve Julianne Moore'un güven telkin eden performanslarına diğer oyuncuların hedef şaşırtmaya yönelik başarılı müdahalelerinin eklenmesi, filmin başarılı kısmına ortak edilebilecek unsurlar. Aksiyondan ziyade tek mekan riskini uzun süre avantaja çevirmiş psikolojik gerilim + saldım çayıra mevlam kayıra dram örgüsüne sahip Non-Stop, şans verilmesi gereken bir film. Bu sayede bir filmin nasıl bir finalle bağlanmaması gerektiğini görmemizi sağlayabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder