25 Aralık 2012 Salı

Red Lights (2012)


Yönetmen: Rodrigo Cortés
Oyuncular: Cillian Murphy, Sigourney Weaver, Robert De Niro, Elizabeth Olsen, Toby Jones, Joely Richardson, Craig Roberts, Leonardo Sbaraglia
Senaryo: Rodrigo Cortés
Müzik: Víctor Reyes

Kıdemli doğaüstü olay araştırmacıları Dr. Margaret Matheson (Sigourney Weaver) ve asistanı Tom Buckley (Cillian Murphy), inanç şifacılığını ve hayaletlerle konuşma iddialarını Matheson’ın "kırmızı ışıklar" diye adlandırdığı bir yöntemle çürütmeye çalışmaktadır. "Kırmızı Işıklar", sahnelenen her doğaüstü olayın ardındaki göze çarpmayan hilelerdir. Bu arada efsanevi kör medyum Simon Silver (Robert De Niro) 30 yıllık aradan sonra geri dönmüştür. Medyanın ona ilgisi çok büyüktür. Silver'ın itibarını sarsmaya kararlı olan Buckley, kaşıkları eğebilen ve zihin okuyan bu karizmatik medyumun arkasındaki gerçeği ortaya çıkarmak istemektedir. Ama bir zamanlar onun korkusuz rakibi olan Matheson, güçlü Silver’ın ona misilleme yapabileceğini söyleyerek Buckley'i bundan vazgeçmesi için uyarır. Buckley, Silver’ın maskesini düşürmek isterken kendi öz inançlarını yeniden gözden geçirmek zorunda kalır.

2010’da yönettiği Buried ile haklı olarak dikkatleri üstünde toplayan İspanyol yönetmen Rodrigo Cortés, bu defa kendi yazıp yönettiği Red Lights ile yüksek beklentilerin altında kalan bir psikolojik gerilime imza atıyor. Paranormal aktiviteleri araştıran ve çürütmeye çalışan iki bilim insanının, Tanrı’yı oynayan bir medyumu alt etme çabalarını konu edinen Cortés senaryosu, içinde pek çok afili replik barındırmasına ve doğaüstü kuvvetlerin karşısına bilimsel çürütme argümanları koymaya çalışmasına rağmen hem o replikleri lafta bırakan, hem de teslim olup meselelerini fantastik çözümlemelere havale eden tembel bir yapıda. Robert De Niro’nun bünyesinde az da olsa boyut kazanan Simon Silver dışında (ki o da kısa sürede unutulup gidecek cinsten) karakterlerini derinleştiremeyen, fırsatı olmasına karşın tetikte bir gerilim yaratamayan Cortés, finale kadar ayakta tutabildiği gizem havasını da finalde yine kendi söndürüyor bana göre. Bu filmlerin vazgeçilmezi sürpriz final ise oldukça zorlama ve temelleri sağlam değil. Haliyle Robert De Niro, Sigourney Weaver, Cillian Murphy gibi klas oyuncular da filmin bünyesinde silik kalıyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder