18 Temmuz 2008 Cuma

Iron Man (2008)


Yönetmen: Jon Favreau
Oyuncular: Robert Downey Jr., Terrence Howard, Gwyneth Paltrow, Jeff Bridges, Leslie Bibb, Shaun Toub, Faran Tahir, Clark Gregg
Senaryo: Mark Fergus, Hawk Ostby, Art Marcum, Matt Holloway
Müzik: Ramin Djawadi

Iron Man'in en iyi yanı kuşkusuz milyoner silah tüccarı Tony Stark rolünü gözalıcı bir karizmayla canlandıran Robert Downey Jr. idi. Bitmeyen alaycılığı, soğukkanlı espirileri, ikide bir kendisini dürten vicdanı, hızlı milyoner ile adalet arayan süper kahraman arasında kalmışlığı, sağkolu Penny ile olan muğlak ilişkisi tüm bu karizma haritasında yerini bulmuş diyebilirim. Batman Begins kadar olmasa da gayet iyi bir Marvel açılışı olmuş. Açılış diyoruz, çünkü ikinci, hatta üçüncü filmin de yolda olduğunu söylemeye gerek yok. Tony Stark’dan Iron Man’e geçiş süreci bu yüzden uzun tutularak, bumerang misali kendine ve ülkesine çevrilen Stark Endüstrisi silahlarının yarattığı kaosun borcunu ödemenin adını kendine göre koymuş bir süper kahramanın filmi. Sürecin uzunluğu sıkıcı da gelmedi.

Iron Man’in doğuş sebebi biraz da içindeki çocuğu öldürmemiş bir milyoner iş adamının, yitirdiğini düşündüğü vicdanının uyanışı ve dışa vurumu. Downey Jr. sayesinde diyebilirim ki Tony Stark, süper kahramanların özellikle maskesiz-kostümsüz halleri arasında izlediğim en renkli karakterdi. Bruce Wayne’i dışarıda tutuyorum. Çünkü onun tek rengi siyah ve kendisine çok yakışıyor. Stark’ın şu sıkıcı ve mızmız Peter Parker, Bruce Banner, Clark Kent kişilikleriyle alakası yok. Zaten onların maskeli-kostümlü hallerini de pek tutmam ya neyse. Sanırım ben süper kahramanın dalgacı olanını seviyorum. Maskesiz-kostümsüz hallerinin de bir özelliği olması gerek ki paralel bir cazibe yaratılabilsin. Tony Stark en az dönüştüğü Iron Man kadar gösterişli olmuş. The Incredible Hulk’da da kendisini görecekmişiz bu arada.

Bazı izleyenler Iron Man’in kısa bir sürede Ortadoğu’da bir mağarada doğmasına (Stark tarafından kısıtlı imkanlarla yapılmasına) ve oradan kurtulmasına takılmışlar. Nasrettin Hoca’nın kazan hikayesine benziyor. Süper kahraman olduğuna inanıyorsun da bir mağarada yapılabileceğine neden inanmıyorsun? İbrahim Tatlıses’in de bir mağarada doğduğuna inanmak daha gerçekçi bir yaklaşım tabi. Marvel gezegeninde neyin detayını, mantığını arıyor insanlar? Benim için Iron Man gerçekten ne zaman inandırıcı olmazdı? O rolü Danny De Vito veya Casey Affleck oynasaydı. Sonuç olarak elit kadrosunun hakkını görüntü itibariyle fazlasıyla veren, CG’leri yerli yerinde, espirileri hazır, Dolby-Digital keyfini sevenlere eğlenceli anlar sunan, AC/DC (Back In Black) ile başlayıp Black Sabbath (Iron Man) ile biten bir film Iron Man. Ve Robert Downey Jr. bu seriyi takip etmek için tek başına bile bir sebep bana göre.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder