20 Temmuz 2008 Pazar

Beyond The Sea (2004)


Yönetmen: Kevin Spacey
Oyuncular: Kevin Spacey, Kate Bosworth, Bob Hoskins, John Goodman, Brenda Blethyn, William Ullrich
Senaryo: Kevin Spacey, Lewis Colick

Walden Robert Cassotto ya da sahne adıyla Bobby Darin, Bronx’dan çıkıp şov dünyasının önemli isimlerinden biri olmuş, yedi yılda on film çekmiş, 1963’de rol aldığı Captain Newman, M.D. filmiyle En İyi Yardımcı Oyuncu dalında Oscar’a aday olmuş, iki Grammy kazanmış, yedi tane ilk ona giren parça çıkarmış bir sanatçıydı. Kendine güveni tam, hatta fazlaca kibirli yapısına rağmen karizması ve azmi sayesinde itici olmamış, kendi döneminin efsane yıldızı Frank Sinatra’ya rakip olarak bile gösterilmişti. Hayatında çok önemli rolü olan annesi Polly’den büyük destek görmüş, fakat hiç tanımadığı babasının özlemini duymuş olan Darin, hemen her ünlünün biyografisinde rastladığımız çalkantılı özel hayatın getirileriyle müzik yaşamını bir arada götürme yolunda yıllara yayılan iniş çıkışlar yaşamış. 2000 yapımı Beyond The Sea, Bobby Darin’in hayat hikayesini değişik bir kurgu, koreografik müzikal performansların da yer aldığı renkli anlatımıyla başarılı bir film. Sinema biyografilerinin amacı, tanınmış isimlerin meslekleri ile özel hayatlarının bilinmeyen yönlerine ışık tutmak olduğu kadar, geniş kitlelerce fazla bilinmeyen isimleri de milyonlara tanıtmaktır aslında. Bu anlamda Beyond The Sea amacına ulaşmış, ayrıca gerçek bir yaşam öyküsünü, kronolojik oynamalar yaptığı kurgu düzeni ve sinemasal düzeyiyle sıkıcılıktan kurtarmış denebilir.

Annesinin öğretileriyle büyümüş Bobby Darin, başarılı olma, hayallerini gerçekleştirme yolunda ilk önce bir planı olması gerektiğini benimsiyor. Ayrıca doğruyu söyleme adına da hatırı sayılır öğütler ediniyor. Döneme damgasını vuran hit parçalar, sahne şovları ve film çekimlerinin birbirini izlemesiyle bunların meyvelerini topluyor. Tabi Darin’in başarısında önemli payı olan akraba, eş, dosttan oluşan ve yıllar boyu kendisine sağdık kalan renkli ekibini de unutmamalı. 1961 yapımı Come September filminin setinde tanıştığı genç ve güzel aktris Sandra Dee ile olan evliliği Darin’in hayatındaki pekçok dönüm noktasından biri. Her ikisi de şöhret olan çift, hem bu şöhret ve iktidar yarışının yarattığı krizler, hem de Darin’in turneler, konserler, filmlerle yoğunlaşan temposu ile kritik testlerden geçiyorlar. Sağlık sorunları, kaybedilen Oscar ödülü, üzerine bir de yıllar sonra ortaya çıkan son derece sarsıcı bir aile sırrı eklenince Darin kendini herkesten uzakta bir karavanda izole bir yaşama kilitliyor. Politik olarak aktif biçimde desteklediği Robert Kennedy suikastini bu dönemde öğrenince çok farklı bir Bobby Darin olarak geri dönme girişiminde bulunuyor. Özellikle Vietnam savaşı hakkındaki muhalif duruşunun etkili olduğu duyarlılıkla, bir zamanlar cıvıl cıvıl sahne şovlarıyla renklendirdiği dünyaca ünlü Copacabana klübünde seyirciler tarafından alay konusu olan bir “hippi”ye dönüşüyor.


Her müzisyenin geçirdiği inişli dönemin tekrar çıkışa geçmesi ise eşi Sandra Dee’nin kurduğu sihirli bir cümleyle gerçekleşiyor: İnsanlar gördükleri şeyi duyarlar! Bu yüzden Simple Song Of Freedom gibi kolaylıkla hippi damgası yiyebilecek şarkısı şov dünyasının ışıltılı ellerinde dakikalarca alkışlanan bir gösteriye dönüşebiliyor. Dinleyici ya da tüketicinin kaliteli de olsa bir ürünün kendisinden önce onun sunuluş biçiminden etkilendiğinin çarpıcı bir örneği Simple Song Of FreedomCharles Trenet’nin klasikleşmiş La Mer isimli parçasının İngilizce uyarlaması olan, filme de adını veren Beyond The Sea yanında Mack The Knife, Dream Lover, Splish Splash, That's All gibi şarkıları müzik dünyasına kazandırmış, rock’n roll dönemini caz ve rhythm & blues anlayışıyla sallamış, kibiri, perukları ve filmde işlendiği üzere kendisini hiç terk etmemiş çocukluğuyla Bobby Darin, bir planı olan ve ona sadık kalarak başarıyı yakalayan saygın bir müzisyen. Usta aktör Kevin Spacey’nin bir söyleşisinde bu filmin her şeyi olduğunu söylemesi boşuna değil. Bir Bobby Darin hayranı olması, bu biyografiyi senaryolaştırmasını, yönetmesini, finanse etmesini ve filmdeki tüm Darin parçalarını bizzat seslendirmesini sağlamış, bu sayede Bobby Darin’i tanıma zevkini bizlere de yaşatmış.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder