29 Ocak 2015 Perşembe

Taken 3 (2014)


Yönetmen: Olivier Megaton
Oyuncular: Liam Neeson, Maggie Grace, Forest Whitaker, Famke Janssen, Dougray Scott, Sam Spruell, Don Harvey, Leland Orser, David Warshofsky, Andrew Howard
Senaryo: Luc Besson, Robert Mark Kamen
Müzik: Nathaniel Mechaly

Luc Besson, Robert Mark Kamen ve yönetmen Olivier Megaton ekibi, ikinci Taken filminin ardından yine beraberler. İkincisine bile gerek yokken üçe ulaşmış seri, Brian Mills'in ilk filmde sergilediği olağanüstü kahramanlığın ve delifişek aksiyonun hatırına hala bekleniyor, izleniyor. Bana göre gittikçe de dibe vuruyor. Bu iki kötü devam filmdeki sorunların yönetmen koltuğunda Pierre Morel'in oturmuyor olmasından mı kaynaklandığı sorusu akla takılabilir. Morel, ilk filmden sonra devam filmlerinde çalışmamış, uzun metraj olarak sadece gırgır şamata bir aksiyon olan From Paris With Love'ı yönetmişti. Beş senedir uzun metraj çekmeyen Morel, şimdilerde Sean Penn'li, Javier Bardem'li, Idris Elba'lı, Ray Winstone'lu The Gunman için gün sayıyor. Taken devam filmlerinin yavanlığının sorunlarından biri olarak kabul edilebilecek Morel eksikliği bir yana, asıl sorun Besson - Kamen ikilisinin ilk filmin başarısından sonra olayı lastik gibi sündürme arzuları olsa gerek. Artık alıştığımız bu durum, üzerinde Taken ve Liam Neeson yazan her filmin gişelerine birer adet para sayma makinesi konmasına vesile oluyor. Oysa Neeson'ı böyle parlattıktan sonra Unknown, Non-Stop gibi benzer aksiyonlar zaten bu rüzgardan nemalanmışlardı. Bu filmler Taken 2-3 şeklinde pazarlansa kimse "vay efendim" diye ayaklanmazdı.

Taken 3'te bu kez kim kaçırılacak da Mills onun peşine düşüp kaçıranlara dünyayı dar edecek diye beklerken, eski karısı Lenore'un cinayete kurban gitmesi ve suçun Mills'in üstüne kalmasıyla maceranın Fugitive'e bağlanışını izliyoruz. Lenore'un yeni kocası Stuart'ın artık yokluğu büyük bir eksiklik olan Rus mafyasıyla olan karanlık işleri, üç film boyunca gözyaşları hiç dinmeyen Kim'in zırlamaları, cinayet zanlısı Mills'in peşine düşen, ama bir yandan da onun suçsuz olabileceğine inanan zeka küpü (!) dedektif ve filmin seri haline gelme sebebi olan karizmatik Brian Mills... Lakin o bile zorlama son iki filmi kurtaramıyor. Aksiyon sahneleri keyifsiz, çoğu diyalog gereksiz, kimbilir kaçıncı filmde ezik polis şefini canlandıran Oscar'lı aktör Forest Whitaker abartılı ve yetersiz. The Equalizer, John Wick, şimdi de Taken 3, tam gaz Rus düşmanlığını körüklüyorlar. Ama bu üçlüden en kötüsü de açık ara Taken 3 mutlaka. Madem devam filmleri kaçınılmazdı, keşke Unknown ve Non-Stop'ın yönetmeni Jaume Collet-Serra ve bu filmlerin yapımcısı Joel Silver kafalanıp Taken etiketiyle piyasaya sürülseymiş. Böylece en azından "devam filmlerinde belli bir aksiyon kalitesi çıtası oluşturulmak istenmiş" cümlesini kurabilirdik. Tek tesellimiz, afişindeki "It Ends Here" cümlesi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder