14 Aralık 2014 Pazar

Lucy (2014)


Yönetmen: Luc Besson
Oyuncular: Scarlett Johansson, Morgan Freeman, Min-sik Choi, Amr Waked, Pilou Asbæk
Senaryo: Luc Besson
Müzik: Eric Serra

Luc Besson bitmiyor! Bir ara artık film çekmeyeceğini, sadece yapımcılık yapacağını söylediğini hatırlıyorum. Ama sadece yapımcı olarak kalmanın onu kesmeyeceği aşikar. Gerçi az film çekiyor ama bir önceki The Family faciasını ve şimdi de Lucy'yi görünce tez elden yönetmenlikten emekli olma zamanının geldiğini birilerinin söylemesi lazım diye düşünmeden edemiyoruz. Zamanında 2005 yapımı Angel-A için hiç iyi şeyler hissetmemiştim. Ama şu Lucy'yi görünce o filme bile haksızlık etmişim. Beyin kapasitesinin sadece %10'unu kullanabilen biz fanilerden biri birgün bu kapasiteyi %100'e çıkarırsa ne olur sorusunun Besson tarafından yanıtlanışı da ancak Lucy gibi çapsız bir filmle olurdu herhalde. Bu çapsızlığı Scarlett Johansson faktörü ile aşmaya çalışan, aralara boyundan büyük tespitler sıkıştıran, Morgan Freeman ve Min-sik Choi gibi iki klas karakter oyuncusunu da ne yazık ki buna alet eden Besson, %100 performans sonra olacakların kendince yorumunu çizgi film kolaycılığıyla ele almış. Çizgi filmlere hakaret niteliğinde anlaşılmasın ama "ben yaptım oldu" mantığıyla özel efekt süslemelerinin üzerini örtmeye çalıştığı bilimsel dayanakların sanki bu filmin ön planındaymış gibi gösterilmesi bile tam bir aymazlık.

Lucy'yi berbat bulmamda sorun bende mi değil mi emin değilim. Aynı meseleyi işleyen Alan Glynn romanından uyarlanan 2011 filmi Limitless'den bile tam anlamıyla tatmin olmadığım, bu beyin kapasitesinin %100'ünü kullanma mevzusuna sahip bir sinema filminden beklentilerimi epeyce yüksek tuttuğum için büyük ihtimalle sorun bende. Ancak Limitless bile bu mevzuyu daha derli toplu ve çoğu kez izlemesi keyifli anlarla renklendirmeyi başarmış bir filmdi. Olayın dramatik tarafını da unutmamıştı, işi desteksiz atılan bir bilimkurguya da çevirmemişti. Besson'un renklendirme yöntemleri Scarlett Johansson, abuk sabuk aksiyon numaraları, her türlü filmde kullanımı yasaklanması gereken French hip-hop türünde bir şarkı eşliğinde bir adet olmazsa olmaz şehir içinde araba takibi sahnesi ve devam filmine yeşil ışık yakacak final şeklinde sıralanıyor. Malum, Besson'un en önemli geçim kaynağını Transporter, Taxi, Taken gibi seriye bağlanmış filmler oluşturuyor.

Kısacası, beyin kapasitemizin %100'ünü kullandığımız vakit her türlü bilgiyi su gibi içebileceğimize, zekamızı sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda evrimleşebilecek derecede iyi kullanabileceğimize değil de, düşünce gücüyle insanları havada asılı tutabileceğimize ya da bayıltabileceğimize, bir USB içine depolayabileceğimiz bu bilgilerle aydınlandıktan sonra bir robot gibi ruhsuzlaşabileceğimize, nihayetinde acayip bir bilim kurgu garibesine dönüşebileceğimize inanan sığ bir film Lucy... Bir Limitless değil. Lucy - Leeloo çağrışımı yapılırsa bir The Fifth Element hiç değil.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder