21 Ağustos 2014 Perşembe

The Selfish Giant (2013)


Yönetmen: Clio Barnard
Oyuncular: Conner Chapman, Shaun Thomas, Sean Gilder, Rebecca Manley, Siobhan Finneran, Elliott Tittensor, Steve Evets, Lorraine Ashbourne
Senaryo: Clio Barnard
Müzik: Harry Escott

Clio Barnard'ın Oscar Wilde'ın aynı adlı hikayesinden esinlenerek senaryosunu yazıp yönettiği The Selfish Giant, koyu İngiliz gökyüzü altında parça pinçik olmuş aile hayatlarının bedelini ödemek zorunda kalmış 13 yaşındaki Arbor ve Swifty'nin dostlukları ekseninde şekillenen güçlü bir dram. Annesi ve abisiyle yaşayan, toplumla uyumsuz, tek amacı erkenden hayata atılıp para kazanmak olan hırçın Arbor ile, sefalet içindeki kalabalık ailesiyle yaşamak zorunda kalmış sevimli ve hüzünlü Swifty arasındaki bu dostluk, adeta bir kardeşlik samimiyetiyle yansıyor. Şehirde hurdacılık yapan, aynı zamanda küçük çapta yasadışı at yarışlarında bahislere katılan Kitten'ın himayesine girmeleriyle, özellikle Arbor'ın kısa yoldan para kazanma hayallerinin kapılarının açılması beraberinde çocukça olmaktan uzak bir açgözlülüğün ve bunun sonucuna acı bir bedelin de geri sayımını başlatıyor.

Üslup olarak Jean-Pierre ve Luc Dardenne kardeşlerle Ken Loach etkilerinin yadsınamayacağı The Selfish Giant, tahmin edilebileceği üzere teknik doğallığını Dardanne, sosyo-politik ve eleştirel çiğliğini Loach genlerinden almış bir görünüm sergiliyor. Sorumsuz ebeveynlerinin eseri olarak, çocukluklarını pas geçip kendi doğrularını yaratmayı seçen, bunu yaparken de kısa yoldan yetişkinlere dair motiflerden istifade eden iki arkadaşın, sert kapitalist düzenin gereklerinden doğrudan ya da dolaylı olarak etkilenmemesi mümkün olmuyor. Okulu bile bu doğruların önünde bir engel gibi gören Arbor'ın Swifty üzerindeki kimi zaman koruyucu, kimi zaman da manipüle edici etkileri, onu filmin hem başrolü, hem de antagonisti haline getiriyor. Onun bu sinir bozucu duruşu, erken büyümek zorunda kalmanın zoraki hayata tutunuş mücadelesi olarak algılanabileceği gibi, saf Swifty'nin bir at yarışçısı olarak daha kabul edilebilir tutkusunun karşısına dikilmiş bir haset etmeni biçimine de bürünebiliyor.

Hurda çalıp satarak Kitten gibi para kazanmayı uman Arbor'ın önüne geçilemeyen ihtirası ile, okula devam etmesi gerekirken yarışçı olma yoluna giren Swifty'nin yetişkinler dünyasına attıkları erken adımların yürek parçalayan bedelleri, acımasız kapitalizmin kurduğu tuzakların eşiğinde bekliyor. Clio Barnard, bu iki çocuğa ödettiği bedellerle onlar üzerinden duygu sömürüsü yaptığına yönelik algıları gerçekçi anlatımıyla bertaraf edebiliyor. Üstelik sefaletin körüklediği para kazanma hırsının sadece yetişkinleri aktif biçimde kurban etmeyebileceğini daha ufak yaşlara inerek anlatmayı başarıyor. Henüz ilk oyunculuk deneyimlerini yaşayan Conner Chapman ve Shaun Thomas'ın iyi bir ikili oldukları, özellikle Chapman'ın Arbor rolüyle sinirleri bozarak, güldürerek ve üzerek yıldızlaştığı The Selfish Giant, başta Cannes ve Londra festivalleri olmak üzere birçok organizasyondan ödüllerle dönmüş bir yapım. Oscar Wilde hikayesinin referanslarını yansıtmak için birebir kodlar taşımasa da, çocuk olmanın ağırlığını en iyi yansıtan son dönem filmlerinden biri.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder