1 Ocak 2014 Çarşamba

Out Of The Furnace (2013)


Yönetmen: Scott Cooper
Oyuncular: Christian Bale, Casey Affleck, Woody Harrelson, Zoe Saldana, Sam Shepard, Willem Dafoe, Forest Whitaker
Senaryo: Brad Ingelsby, Scott Cooper
Müzik: Dickon Hinchliffe

Küçük bir kasaba olan Rust Belt’te bir fabrikada çalışan Russell (Christian Bale), bir yandan kendi yağında kavrulurken bir yandan da Irak’tan dönen kardeşi Rodney’nin (Casey Affleck) kumar borçlarını kapatmaktadır. Hasta babası ve ağabeyi gibi bir fabrika işçisi olmak istemeyen Rodney, kasabanın kumar organizatörü John Petty’nin (Willem Dafoe) ayarladığı yasadışı dövüşlere katılıp yaşadığı hayattan kurtulmak istemektedir. Beklenmedik bir trafik kazası sonucu Russell hapse girince işler kötüye gitmeye başlar. Russell hapisten çıktıktan sonra bıraktığı birçok şey eskisi gibi değildir. Kız arkadaşı onu başkası için terk etmiş, babası ölmüş, kardeşi Rodney’nin başı da dövüş mafyasıyla derde girmiştir.

2009’da En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Şarkı dallarında iki Oscar’ı bulunan Crazy Heart’ın yönetmeni Scott Cooper’ın bir sonraki filmi olan Out Of The Furnace, klasik bir kasaba dramından klasik bir intikam filmine evrilen yapısıyla yönetmenden beklenenin altında kalan bir yapım. Senaryoyu da Brad Ingelsby ile beraber yazan Cooper, elindeki bu sürprizsiz ve risksiz konuyu farklılaştırmak adına sadece dingin ve karanlık bir atmosfer kullanma yoluna gitmiş. Bu yönden başarılı olduğu söylenebilir. Zira kapalı, karanlık ve sıkıcı bir Rust Belt kasabası, tam da kaçıp kurtulmak istenecek köhne bir ortam olarak perdeye yansıyor. Ne var ki Cooper bu ortamdan basit bir western formatı ortaya çıkarmak isteyince, nereye gideceği belli bir intikam hikayesi olarak kendini yenileyecek herhangi bir fikre yanaşmıyor. Herşeyini o küskün ve münzevi üslubunda yaşamayı tercih ediyor.


Filmde sadece Russell'da derinlik var. O da adeta bir Nuri Bilge Ceylan karakteri gibi olduğundan, sessizliği ve melankolik duruşu filmde kendi durağan dünyasını yaratarak içselleşebiliyor. Onun karşısına konulan Harlan'ın ise artık milyonlarcasını izlediğimiz, tasarlanması hiç de zor olmayan psikopatlardan hiç farkı yok. Rodney, Lena, Red, John, Wesley hepsi de kağıt üstünde kalmış karakterler. Bu bağlamda onları canlandıran öyuncular da öyle. Christian Bale, ortada o güçlü oyunculuğunu kullanabilecek bir senaryo olmadığından, sadece Russell'ı betimlemeye çalışıyor. Bunda da dediğimiz gibi Scott Cooper'ın yegane başarısı olan o boğuk atmosferin katkısı Bale'e yardımcı oluyor.

Künyede Woody Harrelson, Sam Shepard, Willem Dafoe, Forest Whitaker gibi isimleri görmek kimseyi yanıltmasın. Harrelson bir yana, canlandırdıkları silik rollere bakılınca Shepard, Dafoe ve Whitaker'a gerek bile olmadığı söylenebilir. Özellikle itici ses tonlarıyla Casey Affleck ve Forest Whitaker film için yanlış seçimler bana göre. Bu oyuncuların, Cooper'ın Jeff Bridges'a Oscar kazandıran Crazy Heart rüzgarına kapılarak bu zayıf yan rolleri (belki senaryoyu bile okumadan) kabul ettikleri gibi bir his oluştu bende. Hoş, senaryoda içine girilmeye değmeyecek bu rolleri okuyup ezberlemek 20 dakikalarını almamıştır. Sonuç olarak Cooper'ın görsel üslup bazındaki iyi niyetlerine rağmen, aynı oranda özen göstermediği vasat senaryo Out Of The Furnace'i kaçan bir fırsat gibi gösteriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder