27 Aralık 2013 Cuma
Düğün Dernek (2013)
Yönetmen: Selçuk Aydemir
Oyuncular: Ahmet Kural, Murat Cemcir, Rasim Öztekin, Devrim Yakut, Barış Yıldız, Şinasi Yurtsever, Zerrin Sümer, Kemal İnci, Burak Satıbol, Korhan Herduran, Yeliz Kuvancı, Cemil Şahin, Erol Aksoy, Basri Albayrak, Kebire Tokur, Reyhan İlhan, Toygun Ateş
Senaryo: Selçuk Aydemir
2011’deki Çalgı Çengi ile kamplara bölünmüş Türk Sineması’nda kendine mütevazi bir yer açmış, daha sonra İşler Güçler dizisiyle adını geniş kitlelere duyurmuş Selçuk Aydemir’in yazıp yönettiği ikinci filmi Düğün Dernek, yönetmenin önceki bu işlerinden dolayı merakla beklenen bir filmdi. Çalgı Çengi’nin özellikle sosyal medyadan aldığı desteği, İşler Güçler’in geniş televizyon kitlesiyle çarpan film, Ahmet Kural – Murat Cemcir faktörünün gücünü kullanarak 2013’ün en fazla gişe yapan yerli yapımlarından biri oldu. Sivaslı Tarık, Letonyalı kız arkadaşıyla aynı ülkede çalışabilmek için alelacele evlenmeye karar verince Tarık’ın babası İsmail, dört dörtlük bir Sivas düğünü yapmak için harekete geçiyor. Maddi imkanlar onu zorlayınca da arkadaşları Fikret, Çetin ve Saffet devreye giriyor. Dört kafadarın aralarında yaptıkları işbölümü gereği düğün hazırlıkları türlü zorluklara rağmen başlıyor. Bu süreci türlü komik olaylar ve karakterlerle ele alan film, kendinden bekleneni vererek hayran kitlesinin salondan mutlu ayrılmalarını sağlıyor.
Tüm bu sağlam komedi altyapısına rağmen Düğün Dernek’in Çalgı Çengi’den daha iyi bir film olduğunu düşünmüyorum. Vaat ettiği komediyi, İşler Güçler’den kalma skeçler sıralaması anlayışıyla karşıladığı, renkli karakterlerin sürüklediği renkli espri anlayışını sürdürdüğü, eş dost arasında konuşulup tekrar tekrar anlatılacak eğlenceli anlar yarattığı bir gerçek. Özellikle dört kafadarın birbirleriyle olan sahneleri keyifli bir komedi sunuyor. Fakat basit bir suç öyküsü üzerine oturtulan teyzeoğulları Salih ve Gürkan’ın hikayesi Çalgı Çengi, türlü komik olayların yanında hüzünlü bir yapıya da sahipti. Düğün Dernek G.O.R.A. ise, Çalgı Çengi Her Şey Çok Güzel Olacak gibiydi. Selçuk Aydemir’in artık daha bilinen bir isim olmasının ve yüksek gişe potansiyelinin getirdiği rüzgarla Düğün Dernek’i şekillendirmesi biraz da beklenen bir durumdu. Yine de ortada Recep İvedik ve türevlerinin sığlığı yok. Hatta kendi kulvarında şu ana dek Düğün Dernek’in tek rakibi Çalgı Çengi olsa gerek.
Çalgı Çengi gibi mütevazi kalmak ve kara komedi unsurları taşımak istemeyen film, bazen aşırı seviyelere ulaşan karikatürize karakterlerini kaliteli olduğu kadar yerel (sadece Sivas’a özel bir yerellik değil) esprilerle donatarak farklı bir renk elde ediyor. Az sayıdaki küfür kullanımını da laf olsun diye değil, yerli sinemada küfüre yaklaşımı yer yer tiye alacak hınzırlıklarla yapıyor. (Hatta bir sahnede “küfür edince böyle edeceksin” diyor). Ama örneğin şu mafya olayı yerine başka bir çözüm bulunsaymış, belki Çetin’in filme çok eğreti duran kavga sahnesi de olmayacakmış. Bu sayede düğün gecesi yaratılan eğlenceli karışıklığın altyapısı da daha sağlam görünebilirmiş. Aydemir, film süresince seyirciyi detaylara takılmamaya alıştırıp da son bölümlerde detaylardan örülü bir kaos oluşturmaya çalışınca kendi komedi kalıplarında belli bir tempo tutturamıyor. Mesela baygın insanların neden bayıldığını kimsenin yardımı olmadan dedektif gibi saniyeler içinde çözen annenin sahnesi gibi zeka pırıltılarını genele pek yayamıyor. Gerçi o pırıltıları genele yaymaya çalışırken abartıp bocalamak ve eskitmek de mümkün. Zaten Aydemir’ın televizyondan kredi sağladığı absürt komedi gibi bir avantajı var.
Düğün Dernek’i Kural – Cemcir ikilisi sürüklüyor gibi görünse de Selçuk Aydemir kadro genişliğini iyi kullanarak diğer oyuncuları silikleştirmiyor. Baba İsmail olarak izlediğimiz Rasim Öztekin ve anne rolündeki müthiş performansıyla Devrim Yakut çok iyiler. Bu ağır oyuncular arasında Muallim Saffet rolüyle Barış Yıldız da hiç ezilmiyor. Karakterler o kadar renkli ki, Tarık’ı oynayan oyuncu böyle bir filmin yerinde duramayan temposu için fazla düz ve özelliksiz kalmış. Filmde herkesin mutluluğu için uğraştığı böyle önemli bir rol için daha iyi bir oyuncu seçilebilirdi. Sırrı Süreyya Önder ve Emel Sayın sürprizlerinin kısa ziyaretlerini de unutmayalım. Her ne kadar kendi adıma istemesem de tıpkı Çalgı Çengi gibi Düğün Dernek’in de devamı gelecek. Onun yerine Zeki Alasya – Metin Akpınar’ın tahtına aday gösterilen ikiliyi aynı filmde farklı projelerde görmek daha güzel olurdu. Tabii bir de yeni TV dizisi hazırlığında olan ikilinin zaten ekranlarda bu kadar sık görünürken bir de film tanıtımları sebebiyle abur cubur TV şovlarında boy göstermeyip yüzlerini eskitmemeleri.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder