27 Ağustos 2013 Salı

The Possession (2012)


Yönetmen: Ole Bornedal
Oyuncular: Jeffrey Dean Morgan, Kyra Sedgwick, Natasha Calis, Madison Davenport, Matisyahu, Grant Show, Rob LaBelle, Nana Gbewonyo, Jay Brazeau
Senaryo: Juliet Snowden, Stiles White
Müzik: Anton Sanko

Özellikle yazıp yönettiği son iki filmi Just Another Love Story (2007) ve Deliver Us From Evil (2009) ile daha geniş kitlelerce tanınan Danimarkalı yönetmen Ole Bornedal’ın ilk Amerika macerasından ümitli olan çok sinemasever vardı. Ama öte yandan bu macerada hayalkırıklığı yaşayan ve yaşatan sinemacıların fazlalığı da düşünülürse çok fazla ümitli olmamak gerektiği de açık. Ne yazık ki Bornedal da geleneğe uyup kendi ülkesi adına çektiği filmlerin kalitesinin çok çok uzağında klişe, vasat altı, sıkıcı bir gerilim filmine adını yazdırıyor. Leslie Gornstein'in gerçek olaylara dayalı Jinx In A Box adlı makalesinin hammaddesini oluşturduğu filmi senaryolaştıran Juliet Snowden ve Stiles White’ın bugüne dek kayda değer hiçbir işlerinin olmayışının da bu kalitesizlikteki payı büyük. Gerçi ortada posasının posası çıkarılmış “şeytan tarafından ruhu ele geçirilmiş küçük kız” konusu varken artık nasıl bir farklılık ve kalite beklenmeli orası da tartışılır.

Baştan sona bildik minvalde ilerleyen The Possession, boşanmış Clyde ve Stephanie çiftinin kızları Emily ve Hannah’yı haftasonu için alan babalarının onlara eski ev eşyalarının satıldığı bir kermesten aldığı gizemli ahşap kutunun yol açtığı olaylarla ilgili. Kutuyu çok seven Emily, onunla vakit geçirdikçe yavaş yavaş tuhaf davranışlar göstermeye başlıyor. Em için modern tıp çaresiz kalınca Clyde da Musevi din adamlarından medet umuyor. Sonrasını tahmin etmek de zor değil. Klişe bir konuya sahip olabilirsiniz. Nice klişe konular var ki senaristin ince ayarları, yönetmenin özgün dokunuşlarıyla çok başarılı olmuştur. Ole Bornedal’dan da böylesini beklemek lüks değil. Ama işin içine Amerikan standartları girince olay birden lükse dönüşüyor. Bornedal’ın filmlerinde beraber çalıştığı görüntü yönetmeni Dan Laustsen’den kasvetli küçük Avrupa kasabası atmosferinin Amerikan uyarlamasını beklemek bile burada lükse kaçıyor adeta.

Acemi şoförün muavini çok olur. Herkes eleştirecek bir şeyler bulur. Ama ortada acemi bir adam yok, acemilik çok. The Possession’ı eleştirmek çok kolay. Zira ortada eleştirilecek, eleştirmeye değecek bir film yok. Şeytan çıkarma temalı filmler hakkında yapılmış herhangi bir eleştiriyi isimleri değiştirerek buraya kopyalayıp yapıştırsak çok fazla farklılık olmayacaktır. Neresinden tutulsa elde kalan filmi tecrübeli başrol oyuncuları Jeffrey Dean Morgan ve Kyra Sedgwick tarafından tutsak bile verim alamıyoruz. Kısacası yönetmen hanesinde Ole Bornedal yazması son derece talihsiz bir film The Possession.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder