4 Mart 2012 Pazar

Tenacious D: The Pick Of Destiny (2006)


Yönetmen: Liam Lynch
Oyuncular: Jack Black, Kyle Gass, JR Reed, Tim Robbins, Ben Stiller, David Grohl, Ronnie James Dio, Meat Loaf, John C. Reilly, Troy Gentile, Amy Poehler
Senaryo: Jack Black, Kyle Gass, Liam Lynch
Müzik: Tenacious D, Andrew Gross, John King

Dünyanın en büyük rock grubu Tenacious D, sinyallerini dünyanın en iyi rock şarkısı olan Tribute için çektikleri ve dünyanın en iyi klibiyle verdikleri, tüm zamanların en büyük filmini nihayet çektiler. JB (Jack Black) ve KG (Kyle Gas)’den kurulu grup kendi isimlerini verdikleri dünyanın en çok satan albümlerinin ardından Tenacious D: Pick Of Destiny başyapıtının müziklerinden oluşan ikinci albümlerini de film ile birlikte piyasaya sürdüler.

Bir zamanlar Oasis’in kendileri için ciddi ciddi kurdukları buna benzer cümleleri, Tenacious D ciddi ciddi kendilerini makaraya sarmak için kuruyor. İkili HBO televizyonu için yaptıkları komedi serisi ile tozu dumana katmış, dillere destan Tribute single’ı ve klibi ile artık bir yerden sonra albüm şart olmuştu. İlk paragrafta abartının gözüne gözüne vuran ifadeler kadar olmasa da Tribute şarkısı ve onun kısa metraj epikomedi klibi MTV kitlesini epey bir salladı. Daimi dalga geçme modunda da olsalar söz ve müziklerinde sıkça kullandıkları hard rock-heavy metal motiflerini, hızlı tüketiciler yerine underground ve alternatif kitle daha fazla bağrına bastı. Biraz eskidiklerinde kült olma ihtimalleri bile var.


İki şişman ve çirkin adamın dünyanın en iyi grubu olmaları, dünyanın en iyi müziğini yapmaları abartısının ardına gizlenmiş son derece sağlıklı ve arızalı bir karışımın müziği. Tenacious D: The Pick Of Destiny de Tenacious D gibi bir film. Tribute efsanesinden sonra (gecikmiş) bir görev. Jack Black, Kyle Gas ve yönetmen Liam Lynch’in ortaklaşa senaryosunu yazdığı film, tutucu Hristiyan babasının baskısından bunalarak küçük yaşta evden kaçıp Hollywood’a giden JB’nin orada tesadüfen KG ile karşılaşıp ona musallat olması ile bir efsanenin temelleri atılıyor. KG başta bu birlikteliğe sıcak bakmasa da bir süre sonra, hele de popolarındaki doğum lekelerini keşfettikten sonra kaderin kendilerini bir araya getirdiğine ve dünyanın en iyi şarkılarını yazacaklarına olan inanç tavan yapıyor. Fakat ne var ki o müzik bir türlü ortaya çıkmıyor. Sonradan anlıyorlar ki işin sırrı, bütün efsane grupların gitaristlerinin elinden geçmiş olan Kaderin Penası’nda. Ama yine ne var ki o pena, olağanüstü güvenlik önlemleriyle korunan (!) Rock & Roll Tarih Müzesi’ndedir. Penayı aşırmak için operasyon başlar.

Tenacious D’nin eş, dost, hayran camiasından ünlü konuklarla iyice matraklaşan filmde JB’nin tutucu babası olarak, bir dönem upuzun senfonik rock şarkılarıyla fenalık geçirten Meat Loaf, JB’ye öğüt veren duvardaki poster rolüyle rahmetli efsane Ronnie James Dio (Tenacious’ın ilk albümündeki “Dio” kanlı ve de canlı karşımızda), Kaderin Penası mitini anlatan gitar mağazası çalışanı olarak Ben Stiller, halüsinasyon sahnesinde JB ile nefis bir şov yapan yaratık kılığında John C. Reilly’yi kısa kısa görüp eğleniyoruz. Harika makyajı ve müziğiyle Tenacious D’nin tek rakibi olan Satan rolünde eski Nirvana, yeni Foo Fighters hiperaktifi Dave Grohl bazı şarkılarda davulunu da konuşturuyor. Daha bitmedi! Penayı ele geçirmek isteyen gizemli şapşal yabancı rolüyle (High Fidelity’deki rolüne biraz benzeyen türde) Tim Robbins’i de izlemek çok hoş. Bu isimler aynı zamanda Jack Black’in söylediğine göre Tenacious D fahri üyeleri. Tabiî filmin başında zaman tünelinden geri gelmiş Jack Black kadar ona benzeyen küçük JB rolüyle hayran kaldığım veleti de unutmamak lazım. Troy Gentile adındaki bu harika çocuk, Nacho Libre’de yine Jack Black’in küçüklüğünü oynamıştı.


Tarafsız davranamadığımız filmler vardır. Bu filmler arasında entelektüel ve sanatsal kaygılar taşımayan kimileri için birileri “rezil, kepaze” türü engin yorumlarda bulunduğunda bu umurumuzda bile olmaz. Tenacious D: The Pick Of Destiny benim için bu filmlerden biri oldu. İçindeki o çok eğlenceli anlar, bu filmi tekrar izlemekten zevk duyacağımı düşündürdü. Küçük JB’nin yemek masasında oturan aile efradına söylediği Kickapoo sahnesi, konser simülasyonu, KG’nin JB ile araları açıldıktan sonra gittiği parti, JB’nin KG ile araları açıldıktan sonra girdiği ormanda yediği mantarlar yüzünden gördüğü matrak halüsinasyon, pena soygunu ve finalde Tenacious D’nin Satan ile karşılaştığı müthiş düello. Aynı zamanda Clockwork Orange, Star Wars ve Ocean’s Twelve gibi filmlere yapılan göndermeler. KG’nin rock yıldızı olmak isteyenler için gerekli kuralları ve daha birçok yaran ayrıntı. Komedi severler bunu sever mi bilmiyorum ama hem komedi, hem de hard rock ve heavy metal seven herkesin mutlaka görmesi gereken bir film.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder