1 Mart 2012 Perşembe

Apollo 18 (2011)


Yönetmen: Gonzalo López-Gallego
Oyuncular: Warren Christie, Lloyd Owen, Ryan Robbins
Senaryo: Brian Miller

17 Aralık 1972'de Apollo 17 adlı uzay aracı aya insanlı son seyahatini gerçekleştirir. Fakat iddialara göre bundan tam bir yıl sonra, Amerika Savunma Bakanlığı tarafından görevlendirilen üç astronot gizli bir görev için Apollo 18 uzay aracı ile yeniden aya gönderilir ve bu bilgi herkesten gizlenir. NASA'ya ait neredeyse 40 yıllık bir video kayıtları ortaya çıkınca astronotların yaşadıkları dehşet dolu anlar gün yüzüne çıkacaktır.

Rus Timur Bekmambetov’un yapımcılığını üstlendiği, Amerikalı Brian Miller’ın senaryosunu yazdığı, İspanyol Gonzalo López-Gallego’nun yönettiği ABD/Kanada ortak yapımı Apollo 18 filmi, The Blair Witch Project, [Rec], Paranormal Activity, Trolljegeren ve nicesinin iyice yücelttiği “found footage” türünün başarılı örnekleri arasına koyabileceğimiz bir yapım. Apollo 18, Amerikan-Rus çekişmesi, ay taşlarının gizemi ve astronotların içinde yer aldığı psikolojik durumun ağırlığı üzerine kısa süresine rağmen düşündürücü bir “mockumentary” ortaya koyuyor. Oluşturduğu klostrofobiyi sabit ve aktüel kameralar ile harmanlayan, arşivmiş gibi yapan görüntüler ve parazitlerle bilinmezliğini kuvvetlendiren Gonzalo López-Gallego, çok beğendiğim kır gerilimi El rey de la montaña’dan çok farklı bir tarz denemiş.

Sonlara doğru gerilimin tırmanmasıyla birtakım özel efektler, klişe hamleler ve standart “oyunculuk” örnekleriyle bu çiğ footage stilinden sapmalar göstermesi, filmin tevazusunu bir parça zedelemiyor değil. Ancak gizli uzay görevlerinin kamuoyundan gizlenen bilimsel ve bürokratik neticelerinin birer insan olarak astronotlar üzerindeki etkilerine, ayrıca aydan getirilen ve devlet erkânına dağıtılan ay taşlarının akıbetine sessiz sakin dikkat çeken bir yapım olması önemini arttırıyor. Belki bu derin konu arşiv derlemesi bir belgesel kıvamında değil de bol CGI’lı gişe kurnazı bir biçimde de işlenebilirdi. Ama o zaman da bu denli gerçekçi olabilir, amaçladığı paranoyayı yaratabilir miydi şüpheli. Bu haliyle sahte belgesel ailesinin bir ferdi olmayı tercih etmesi takdire şayan.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder