20 Mart 2012 Salı

Delhi Belly (2011)


Yönetmen: Abhinay Deo, Akshat Verma
Oyuncular: Imran Khan, Vir Das, Kunaal Roy Kapur, Poorna Jagannathan, Shenaz Treasury, Paresh Ganatra, Vijay Raaz, Kim Bodnia, Bugs Bhargava
Senaryo: Akshat Verma
Müzik: Ram Sampath

Gazetecilik yapan ve yakında güzel ve varlıklı nişanlısı Sonia ile evlenecek olan Tashi, fotoğrafçılık yaparak ona yardımcı olan Nitin ve karikatürist Arup aynı evi paylaşan üç arkadaştır. Birgün Sonia, kuryelik yapan arkadaşı hastalanınca onun yerine bir defaya mahsus Rus kurye Vladimir’den bir paket alır ve paketi gideceği yere teslim etmesi için nişanlısı Tashi’den yardım ister. Tashi bu teslim işini midesi kötüleyip motoru bozan Nitin’e, Nitin’de kız arkadaşı tarafından terk edilen Arup’a yıkınca büyük bir karışıklık yaşanır. Pakette çok değerli elmaslar vardır ve Hint mafyasından Cowboy da paketin peşindedir.

Henüz ikinci filmini çeken Abhinay Deo ile ikinci senaristliği ve ilk yönetmenliğini yapan Akshat Verma’nın beraber yönettikleri Delhi Belly, çok sıkı bir suç/komedi yapımı. Guy Ritchie ve Quentin Tarantino referanslarının (bu film için özellikle Edgar Wright’ı da eklemek isterim) sıkça geçtiği bu tarz filmlerden komedi yanı ağır basanları arasında belki de en işini bilen örneklerden biri sayılabilir. Dostluklarından sual olunmayacak renkli üç ana karakter, karizmatik mafya lideri, onun avanak adamları, Tashi’nin aşkına aday iki kadın, uçkuruna hâkim olamayan sevimli bir ev sahibi, beceriksizlikler, tesadüfler, zeki espriler, birbirine ustaca monte edilen ayrıntılar, şahane müzikler, toz, duman, kovalamaca, elmas dolu bir matruşka ve bir Bollywood yapımının olmazsa olmazı nefis final dansı. Bu malzemeleri elinden gelen en iyi şekilde bir araya getiren hınzır senaryo, hemen her detayı düşünüp varlık sebeplerini komedi gereklerine samimi şekilde uydurmaya gayret eden bir yapıda.


Görüntü işçiliği mükemmel bir jeneriğe sahip film, bu sanatsal işçiliği daha mainstream bir kalıba dökerek, yerinde duramayan senaryosunu da aynı karakterdeki kurgusuyla bir bütün haline getirerek tepeden tırnağa sürükleyici bir hale sokuyor. Delhi’nin arka sokaklarından lüks mekanlarına kaşla göz arasında gelgitler yapan yönetmenler, sadık kaldıkları komedi/suç virajlarıyla örülü hikâyelerinin fonunda sahip oldukları güçlü yönetmenlik becerilerini sergilemekten geri durmuyorlar. Üç arkadaşın Cowboy ve adamlarının elinden kurtuldukları, Arup’un kendisini terk eden sevgilisinin düğününü Disco Fighter olarak bastığını hayal ettiği, Tashi ve Menaka’nın belâlı eski sevgiliden kaçtıkları, yine üç arkadaşın Menaka ile birlikte kendilerini kazıklayan kuyumcuyu soydukları ve kahramanlarımızın mafyayla otel odasında rehine – elmas takası yaptıkları sahneler ve tabiî matrak olduğu kadar romantik öpüşme sahnesi iç dinamiği sağlam komedi/aksiyon duygusu barındıran müthiş anlar.

Bollywood’un 90’lardan beri en etkin oyuncularından, 2000’lerden itibaren de yapımcılarından biri olan Aamir Khan’ın prodüktörleri arasında bulunduğu Delhi Belly, genç ve yetenekli oyuncu kadrosunun her şeyinden faydalanmasını da bilmiş bir film. Özellikle senaryoyu tek başına yazan ve Abhinay Deo ile birlikte yöneten Akshat Verma’nın çok hoş bir ilk filme imza attığını tekrar vurgulamak gerek. Kendi endüstrisini kurup kendi yağıyla kavrulan Bollywood’un böyle filmler çektiğini gören Hollywood’un hasetle tırnaklarını yediğini hayal etmek de zor değil.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder