9 Mart 2017 Perşembe

I Don't Feel At Home In This World Anymore (2017)


Yönetmen: Macon Blair
Oyuncular: Melanie Lynskey, Elijah Wood, Devon Graye, David Yow, Jane Levy, Robert Longstreet, Christine Woods, Jason Manuel Olazabal, Gary Anthony Williams
Senaryo: Macon Blair
Müzik: Brooke Blair, Will Blair

İlk gösterimini Sundance Film Festivali'nde yapan, oradan Büyük Jüri Ödülü kazanan I Don't Feel At Home In This World Anymore, yalnız yaşayan depresif hemşire yardımcısı Ruth'un evi soyulduktan sonra sıkıcı hayatında kendine yeni bir amaç edinmesini konu alan bağımsız kara komedi soslu bir suç dramı. Tahmin edilebileceği gibi Ruth'un edindiği amaç, evini soyanları bulmak. Ama asıl tahmin edilemeyen, insanların duyarsızlıklarından, saygısızlıklarından bunalmış Ruth'un soyguncuları bulduktan sonra onlarla sadece yüzleşmek istemesi ki, senaryonun bu amaç uğruna ne hamleler yapacağının belirsizliği filmi sevimli ve çekici hale getiriyor. Çünkü biliyoruz ki, bunun gibi bağımsız yapımların sağı solu pek belli olmuyor. Hele de daha önce Blue Ruin ve Green Room filmlerinde oyuncu olarak izlediğimiz Macon Blair'in yazıp yönettiği ilk film olması beklentileri biraz arttırıyor. (Blair'in bu filmde de göründüğü ve konuştuğu kısa bir sahne var.)

Blue Ruin veya Green Room kadar doğrudan suç odaklı olmasa da, I Don't Feel At Home In This World Anymore'un sadece indie filmlerde görünen basit suç matematiğini sevimlilik ve gerginlik arasında bir dengede tutmaya çalıştığı görülüyor. Özellikle Ruth'un tuhaf komşusu Tony'nin de dahil olmasıyla bir ekip işine dönüşen bu takip, filmin adım adım şiddete meyledeceğini ucundan kıyısından hissettiriyor. Blair, filmin orasına burasına attığı çimdiklerle tamamen sevimli bir film çekmediğini ifade etmeye çalışıyor. Nitekim hırsızlık olayının arkasından çıkan küçük bir suç çetesi ve onun arkasından çıkan aile dramı ekseninde şekillenen şiddet ortaya çıkıyor. Özellikle malikanede geçen kanlı ev baskını bölümü Tarantino'nun hoşuna gidebilecek kadar keyifli. Two and A Half Men dizisinde Charlie'nin tuhaf komşusu Rose olarak hatırlanabilecek Melanie Lynskey ile Elijah Wood'un neredeyse sıfır kimya ile sevimli bir ikili haline gelebildiği film, sahip olduğu hüznü de kesinlikle inkar etmeyen başarılı bir bağımsız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder