22 Mart 2016 Salı

Ich seh, ich seh (2014)


Yönetmen: Severin Fiala, Veronika Franz
Oyuncular: Lukas Schwarz, Elias Schwarz, Susanne Wuest
Senaryo: Severin Fiala, Veronika Franz
Müzik: Olga Neuwirth

Avusturya kırsalındaki yazlıklarında tatillerini geçiren 9 yaşındaki ikizler Lukas ve Elias, annelerinin bir kaza sonrası olmak zorunda kaldığı estetik ameliyattan dönüşünü beklemektedirler. Yüzü tamamen sargılar içinde eve gelen anneleri, daha önce olmadığı kadar tuhaf ve sinirli davranmaktadır. Yaşanan birkaç olaydan sonra ikizler, gelenin kendi anneleri olup olmadığından şüphe duymaya başlarlar. Severin Fiala, Veronika Franz ikilisinin yazıp yönettiği Ich Seh Ich Seh (Goodnight Mommy), birçok bağımsız festivalden ödül ve adaylık kazanmış bir yapım. Çoğunlukla bu festivallerin gerilim kuşaklarında yer bulmasına rağmen, dram yönünü bu gerilimle iç içe geçirme başarısı da dikkat çekiyor.

Muadili olan bazı filmler var. Ancak bunları söylemek bile sürpriz finali bozabileceği için hiçbirinden bahsetmemek en iyisi. Gerek senaryo, gerekse yönetim olarak Haneke tarzına yakın bir ton yakalamak isteyen yönetmen ikilisi, bazı anlar bunu başarıyor görünse de, bu durum çok fazla göze batmıyor. Yapımcılar arasında Ulrich Seidl'ın da bulunması bir başka ayrıntı. Sözü edilen festivallerde kazanılan ödüllerin çoğunun sinematografi dalında olması, Lukas ve Elias Schwarz kardeşlerin bu görselliğe çiğlik katan amatör performansları, bazı anlaşılmaz sahnelerin seyircinin yorumlarına paslanması gibi birtakım özellikleri bünyesinde barındıran film, sürprizi ortaya çıktığı veya seyirci fark ettiği andan itibaren başka bir gözle izlenen nitelikte.

Psikolojik gerilim muhteviyatını hem anne, hem de çocuklar tarafına geçerek aktaran, sert sahnelerdeki dengesiz tutumuna istinaden, karakterlerin içinde bulunduğu durumla ilgili çözüm önerilerini kafaya takmayan, sadece oluşabilecek bazı ruhsal hasarlara farklı açılardan bakmaya çalışan Fiala ve Franz ikilisi, muhtemelen amaçlandığı üzere ruhsal yönden soğuk, karanlık ve uzlaşması sıkıntılar içeren bir hikayeyi sinemaya uyarlıyor. Bu uyarlamayı seyirciyle oyun oynayarak yapmaları, yarattıkları izole atmosfer sayesinde gerilimli olduğu kadar gizemli bir kandırmacanın lezzetini taşıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder