16 Şubat 2014 Pazar

You're Next (2011)


Yönetmen: Adam Wingard
Oyuncular: Sharni Vinson, Nicholas Tucci, Wendy Glenn, Joe Swanberg, AJ Bowen, Margaret Laney, Amy Seimetz, Ti West, Rob Moran, Barbara Crampton, Simon Barrett
Senaryo: Simon Barrett
Müzik: Mads Heldtberg, Jasper Justice Lee, Kyle McKinnon

Simon Barrett’in yazıp Adam Wingard’ın yönettiği You’re Next, “Home Invasion” alt türünün merakla beklenen filmlerinden biriydi. Wingard’ı en son V/H/S (2012) derlemesindeki Tape 56 ve V/H/S/2 (2013) serisindeki Phase / Clinical Trials kısa filmleriyle izlemiştik. Simon Barrett ise yine ilk V/H/S’teki Tape 56 ve The Sick Thing That Happened To Emily When She Was Younger’ı, ikinci V/H/S’teki Tape 49 ve Phase / Clinical Trials’i yazmıştı. 35. evlilik yıldönümleri için bütün aileyi bir araya toplayan Paul ve Aubrey çifti, onların dört yetişkin evladı ve sevgililerinden oluşan kalabalığın daha ilk akşam yemeklerinde uğradıkları saldırıyı konu alan film, ev istilasını slasher unsurlarıyla harmanlayan bir gerilim. WingardBarrett ortaklığı ve güzel fragmanıyla ümit saçmasına, türün meraklılarını memnun edecek sürükleyicilikte olmasına karşın You’re Next, genelinde hiç de öyle farklı bir kimlik ortaya koyamıyor.

Ürkütücü hayvan maskeleri takan istilacılar tarafından ev sakinlerinin birer birer avlanması, içlerinden birinin çetin ceviz çıkıp (ki o kişinin bir kız olma geleneği burada da sürüyor) katillerin kabusu olmaya başlamasıyla rollerin değişmesi, sürprizler, orijinalleştirilmeye çalışılmış cinayet anları ve kaçınılmaz mantık hataları You’re Next’i akranlarından çok da ayrı kılmıyor. Elini korkak alıştırmayan Wingard, gerilim ve slasher harcını kararken ne gerekiyorsa yapıyor ama beklentilerin aksine stilize bir bütün sunamıyor. Bu kadar insanın katledilme gerekçesini kapsayan sürpriz ise, ortaya çıktığı andan itibaren filmin elde bulunan tüm gizemini buharlaştırarak onu “ava giden avlanır” ekseninde çakılı kalmış biçimde saçmalaştırıyor. Yani istedikten sonra bu mesele çok daha sinsice halledilebilecek iken ok tabancasının, kuzu, kaplan, tilki maskelerinin, kanla duvara ustaca “You’re Next!” yazılmasının gereksizliği fena sırıtıyor. (Bu arada filme adını veren "You’re Next" olayının hiçbir esprisi olmaması da ayrı bir boş atış.)

Pek tanınmayan, ama ekranda çok da sırıtmayan oyuncu kadrosu arasında kısa rollerle Simon Barrett ve yine V/H/S çetesinden Ti West de var. Ailesinden her duruma karşı tedbirli olmayı öğrendiğinden dolayı katillere kök söktüren Erin rolünde Avustralyalı güzel oyuncu Sharni Vinson, Drake rolünde ilk V/H/S’te bir bölümde oynayıp bir bölümü de yöneten Joe Swanberg ve kilit rollerden birine sahip AJ Bowen diğer öne çıkan isimler. Austin, Gérardmer, Neuchâtel ve Toronto gibi festivallerin özellikle fantastik film ayağında 8 ödülü bulunan You’re Next, izlenebilirliğine rağmen ikinci yarısında bir miktar Home Alone çağrışımı yapan ve ortaya çıkan sürpriziyle kendi ayağına kuru sıkı tabanca sıkarak yaralanmış rolü yapan orta karar bir slasher kimliğinde.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder