21 Nisan 2016 Perşembe

The Jungle Book (2016)


Yönetmen: Jon Favreau
Oyuncular ve Seslendirenler: Neel Sethi, Bill Murray, Ben Kingsley, Idris Elba, Christopher Walken, Lupita Nyong'o, Scarlett Johansson, Giancarlo Esposito, Garry Shandling
Senaryo: Justin Marks, Rudyard Kipling
Müzik: John Debney

Rudyard Kipling'in daha önce iki kez daha beyaz perdeye uyarlanmış aynı adlı kitabından bu defa aktör, yapımcı, yönetmen Jon Favreau'nun yönettiği The Jungle Book, küçük yaşta ormanda kaybolan ve kurtlar tarafından büyütülen Mowgli'nin tehlikelerle dolu yolculuğunu anlatan bir film. Bir insanın sebep olduğu yanık izlerini taşımak zorunda kalan, bu yüzden insanlardan nefret eden kaplan Shere Khan tarafından tarafından yok edilmek istenen Mowgli'nin kurt ailesi, zarar görmemesi için istemeden de olsa onu İnsan Köyü'ne gönderir. Küçükken onu ilk bulan ve kurtlarını himayesine veren panter Bagheera da bu yolculukta ona eşlik eder. Kurt kabilesinin lideri Akela'yı öldüren Shere Khan, bunu duyan Mowgli'nin kampa geri döneceğini düşünerek onu beklemeye başlar. Mowgli'yi ise köy yolunda türlü tehlikeler, dostluklar, yeni tecrübeler beklemektedir.

The Jungle Book, 1967'de çekilen müzikal animasyonun izinden giden, günümüz CGI teknolojisini mükemmel biçimde kullanarak modernize edilmiş bir film. Büyük bir teknik emeğin harcandığı görülen olağanüstü sahneler, gerçeğinden hangi detaylarla ayrıldığı anlaşılamayan hayvan hareketleri ve bunların doğal ortamlardan devşirilmiş mekanlarla kaynaştırılması, hayranlık uyandıran bir itinayla tasarlanmış. Üstelik bu müthiş görsel işçilik, kendi bağımsız şovunu sergilemektense hikayenin dinamik ve renkli disiplinine hizmet eder nitelikte kullanılmış. Kısa bir süre alan alışma süreciyle birlikte bu animasyon canlılarının tuttukları iyi, kötü, yardımsever, tembel, şefkatli vb. köşeleri hemen benimsemek, onları birer insan gibi görmeye başlamak mümkün. Zaten filmin tek insan oyuncusu Neel Sethi'nin canlandırdığı sevimli Mowgli'nin hayvanlarla olan doğal diyalogları insan / hayvan ayrımının fiziksel boyutundaki sınırlarını bile eşitleyip doğallaştırıyor.


Hayvanlarla büyümesine, bir kurda anne demesine rağmen zorba Shere Khan'ın kişisel intikamı yüzünden ötekileştirilmeye zorlanan Mowgli'nin durumu, özellikle belli bir yaştaki çocukların da kabullenemeyeceği tonda anlatılarak yanlışlık vurgusu yapılıyor. Üstelik Shere Khan'ın bu şahsi intikam duygusunu meşrulaştırmak için insanların "Kırmızı Çiçek" yani ateşle huzurlu orman yaşamlarını yok etmeye çalışacaklarını savunması da o küçük zihinlerde pek karşılık bulmuyor. Evet, belki insan el attığı yerleri yakıp yıkmaya meyilli bir canlı. Finale doğru Mowgli'nin bir hatası yüzünden Shere Khan haklı çıkar gibi oluyor. Ancak onun kötülüğünün ardında yatanın bir şekilde ırk ayrımcılığına çıkması, Mowgli ile özdeşlik kurmuş ve beraberinde hayvanlara karşı aile (kurtlar), saygı (filler), güven (panter Bagheera), dostluk (ayı Baloo), sevgi (hepsi) kavramlarını farklı ırklar üzerinden tazelemiş çocukların hoşgörü kanallarını biraz daha açtıkları fark edilebilir.

Hayvanların karakterize edilip kolayca benimsetilmesinde CGI kullanımının profesyonelliği kadar, hayvanları seslendiren Ben Kingsley, Bill Murray, Idris Elba, Christopher Walken, Scarlett Johansson, Giancarlo Esposito gibi yıldızlardan oluşan dev seslendirme kadrosunun becerisi de önemli rol oynamakta. Yukarıda adı geçen  oyuncuların seslendirdikleri karakterlere cuk oturan performansları, farklı duygu ve konumları temsil etmekte çok başarılı. Gerçi Shere Khan veya Kral Louis gibi kötücül karakterler de dahil (hatta en başta bu ikisi) hepsini başka başka isimler seslendirseydi bile, esasen bu hayvanların içine saklanmış insan suratlarında gördüğümüz "oyunculuk", bir şekilde kendini ön plana çıkarmayı başarırdı. Filmin tüm ihtişamının gerisinde, Jon Favreau'nun 60'lardan günümüze gelmiş bu hikayeyi teknolojik nimetlerle modifiye ederken dokusuna zarar vermemeye çalışması en çok takdir edilmesi gereken nokta. Devamının gelecek olması, onun yine Favreau tarafından çekilecek olması da sevindirici.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder