6 Ekim 2015 Salı

Musarañas (2014)


Yönetmen: Juanfer Andrés, Esteban Roel
Oyuncular: Macarena Gómez, Nadia de Santiago, Hugo Silva, Luis Tosar, Gracia Olayo, Carolina Bang, Silvia Alonso
Senaryo: Juanfer Andrés, Sofía Cuenca
Müzik: Joan Valent

Agorafobi yani açık alan korkusu olan Montse, 1950'li yılların Madrid'inde bir apartman dairesinde geçimini terzilik yaparak kazanan, uğruna gençliğini harcadığı kız kardeşiyle birlikte yaşayan bir kadındır. Bir gün üst kat komşusu Carlos merdivenlerden düşünce yaralı adamı evine alan Montse, zamanla onu sahiplenmeye, hatta ona ilgi duyan kızkardeşinden bile kıskanmaya varan bir ruh haline bürünür. Juanfer Andrés, Sofía Cuenca, Emma Tusel'in senaryosunu yazdığı, Juanfer Andrés ve Esteban Roe'nun yönettiği Musarañas, başarıyla kurguladığı dram / gerilim altyapısını süre ilerledikçe kanlı bir hale sokan tercihleriyle desteklemeye çalışan yapımlardan biri.
 
Psikolojik ve dini referanslar açısından yoğun sayılabilecek altmetinleri fazla deşmeden yüzeysel bırakması, bazı boşluklar doğmasına neden oluyor. Mesela Montse'nin Carlos'u sahiplenmesini ya da ölmüş babasının hayali ile olan konuşmalarını ortak bir mantığa oturtmak için çaba sarfetmek gerekiyor. Katolik disiplininden feminizme kadar uzanmak mümkün. Neyse ki çok iyi örtüşen Agorafobi olgusu ve Montse'nin dindarlığı, bunlara birçok mantıklı kılıflar hazırlayabiliyor. Sonlara doğru açıkladığı sürpriz ile birçok açığı kapatabilen film, Montse'yi net biçimde konumlandırmada yaşanan sıkıntıları da aşıyor. Yoksa meseleyi direk paranoid şizofreniye bağlamak herkes için kolay bir çözüm olurdu.
 
Musarañas eğer gerçekten izlenmeliyse bu sırf Montse rolündeki Macarena Gómez için bile yapılabilir. Son derece ürkütücü yüz yapısıyla performansına 1-0 önde başlayan Gómez, Montse karakterinin tüm tekinsizliğini ve trajikliğini ekrana kusursuz biçimde yansıtıyor. Seyirciyi tedirgin ettiği kadar acıma duygusu da yaratabiliyor ki, Montse'nin kötücül özelliklerinin ötesine geçme arzusundaki senaryonun işini kolaylaştırıyor. Yan rollerde ise İspanyol sinemasının deneyimli isimleri Luis Tosar ve Hugo Silva yer almakta. Konu olarak bazı yönleriyle 1990 tarihli Stephen King uyarlaması Misery'yi anımsatan Musarañas, onun gibi bir klasik olmaktan uzak ama kendisine verilen şansı boşa çıkarmayabilecek bir film.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder