8 Ocak 2008 Salı

Shoot 'Em Up (2007)


Yönetmen: Michael Davis
Oyuncular: Clive Owen, Paul Giamatti, Monica Bellucci, Stephen McHattie, Daniel Pilon
Senaryo: Michael Davis
Müzik: Paul Haslinger

Kötü adamlar tarafından kovalanan hamile bir kadına yardım eden Smith adlı gizemli bir adam, kadın doğum yapıp öldükten sonra, bu bebeği öldürmek için Hertz isimli zeki bir adamın emrindeki tetikçi ordusu yüzünden bebeği yanına alır. DQ adındaki fahişenin de katılmasıyla Smith, peşindeki bu gözü dönmüş kötü adamlarla mücadele ederken bir yandan da bebeğin neden bu kadar önemli olduğunu araştırmaya çalışır. Hamile bir kadından, uyanık bir senatöre kadar uzanan komplo, macera, aksiyon, tansiyon filmi Shoot 'Em Up...

Bozuk para gibi adam harcayan, havuç bağımlısı Smith rolünde, sanki James Bond olamamanın acısını çıkarırcasına kendini aksiyona veren jinekolog insan Clive Owen var. Zira tıpkı Children Of Men'de olduğu gibi burada da tek başına bir kadını doğurtuyor Owen. Kendisine gayet yakışan süper kahraman kimliği, Bruce Willis gibilerinin yaşlanmaya başladığı şu dönemlerde daha da üzerine yapışacak gibi görünmekte. Güzelliği dillere destan Monica Bellucci'nin Amerikan filmlerindeki makus talihinden kaçamayan "chick" rolü yanında, kötü adamların başı Hertz olarak arzı endam eden Paul Giamatti, çok az aktöre nasip olan, birbirine zıt rollere adapte olma yanında izleyeni de adapte etme başarısını ve ustalığını yine konuşturmakta. Bir film için bu üçlü zaten yeterince çekici. Saydığımız görevler için hepsi de biçilmiş kaftan.

Film olarak ise, deli gibi mühimmat harcayan aksiyon yapımlarından hoşlananlar için çöpsüz üzüm denebilir. Meselesini götürüp bir senatöre dayayan olay örgüsü de çok fazla sırıtmıyor. Absürd bir anlayışla kendini ciddiye almak isteyen yapısı gereği ortaya ilginç sahneler de çıkarmış. Havuçla adam öldürme, merdiven boşluğu, atlı karınca, sevişme, silah fabrikası, paraşütle atlama sahneleri bu anlayışın "saldım çayıra, mevlam kayıra" ürünleri. Abur cubur tüketimine ivme kazandıran bu tür yapımlardan yakın zamanda piyasada olan Crank'i seven, Shoot 'Em Up'ı %100 sever. Kendi türü içinde amacına ulaşmış bir seyirlik. Fazlasını arayanlar yanlış yerde aramış olurlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder