2 Ocak 2008 Çarşamba

Severance (2006)


Yönetmen: Christopher Smith
Oyuncular: Toby Stephens, Claudie Blakley, Andy Nyman, Danny Dyer, Babou Ceesay, Tim McInnerny, David Gilliam, Laura Harris
Senaryo: Christopher Smith, James Moran
Müzik: Christian Henson

Bir Amerikan silah şirketinin İngiliz ofisinde çalışan bir grup insan, göstermiş oldukları başarılı performans nedeni ile şirket tarafindan ödüllendirilerek Macaristan ormanlarında bir paintball gezisine gönderilirler. Gezi, katil ruhlu yağmacılar tarafından sabote edilince hepsinin birden yaşamları tehlikeye girer. Ama iş dünyasının içinde barındırdığı kendine özgü acımasız koşullar, burada yerini bambaşka ve sadece çok akıllı olanın kazanabileceği bir ortama bırakacaktır.

Çok hoş espirilerin ve komik karakterlerin bulunduğu bir İngiliz filmiydi. Halbuki konu olarak gayet ağır ve acı gerçekleri işlemesi de filmin genel karakteri ile uyum sağlıyor. Silah endüstrisi için çalışan bir şirketin bünyesindeki çalışanların dinlenmeleri, paintball oynayıp moral depolamaları için Doğu Avrupa'da bir yere gönderilmeleri, daha sonra arka arkaya yaşanan aksikiliklerle ormana düşmeleri, buldukları tuhaf evin dışında garip olayların dönmeye başlaması ve yavaş yavaş ipini koparmaya başlayan kanlı bir gerilim. İş dünyası ile yaban hayatı arasındaki paralellikleri koklatmayı başarıyor. Bu olaylar zinciri kimi zaman öyle mizahi bir üslup barındırıyor ki, gülümsemek ile gerilmek arası bir ruh hali beliriyor. Özellikle şirket çalışanlarının kaldıkları tuhaf ev ile ilgili tahminler yürüttükleri bölüm çok ustaca çekilmiş. Bir de filmin son bölümlerine doğru bir sahne Jackie Brown'da Samuel L. Jackson ile Robert De Niro'nun TV'de izledikleri silah reklamlarını anımsattı. O reklamlara yapılan göndermesi de hoş bir zeka pırıltısıydı. Adım adım zıvanadan çıkarak Hostel sularında seyretmesine ve başlardaki mizah anlayışını terk eder görünmesine rağmen, gerilim klişeleriyle kafa bulan ve bıyık altından gülen tavrını sevdim. Ayrıca The Football Factory ve Mean Machine gibi çok sevdiğim iki filmde rol almış İngiliz oyuncu Danny Dyer’ın da bulunması ayrı bir renkti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder