15 Şubat 2008 Cuma

Voces Inocentes (2004)


Yönetmen: Luis Mandoki
Oyuncular: Carlos Padilla, Leonor Varela, José María Yazpik, Ofelia Medina, Adrian Alonso, Gustavo Muñoz, Daniel Giménez Cacho
Senaryo: Luis Mandoki, Oscar Orlando Torres
Müzik: André Abujamra

"1980'de, küçük ülke olan El Salvador'da bir iç savaş patlak verdi. Salvador ordusu ile bölgedeki köylüler arasında bir anlaşmazlık olarak başladı. Çok geçmeden köylüler örgütlenip FMLN olarak bilinen gerilla ordusu halini aldı. Bu anlaşmazlık 12 yıl sürecek vahşi bir iç savaşa kadar uzandı. Cuscatanzingo gerillalarla ordu arasında kısılı kalan son köylerden biriydi. Bu hikaye burada yaşanmıştır."

Filmden alıntılanan bu cümlelerle açılan film yine, “İç savaş ardında 75,000'den fazla ölü ve 1 milyon civarında mülteci bırakarak sürdü. Amerika Birleşik Devletleri Salvador ordusunu eğitmek amacıyla askeri kuvvet ve bir milyar dolar askeri yardım gönderdi. Bugün dünya çapında 40'tan fazla ülkede 300,000'den fazla çocuk ordularda silah altında” cümleleriyle sonlanıyor. Meksikalı yönetmen Luis Mandoki’nin çektiği Voces inocentes, 80’ler El Salvador’unun çalkantılı atmosferine dul bir annenin üç çocuğundan biri olan 12 yaşındaki Chava’nın merceğinden bakan sağlam bir dram. Hem uzak bir coğrafyanın bir dönem içine düştüğü kaos ortamını çok iyi sunmuş, hem de Chava rolüyle izlediğimiz küçük Carlos Padilla ile annesi Kella rolündeki Şili’li güzel oyuncu Leonor Varela’nın son derece başarılı oyunlarıyla taçlandırılmış bir film. Yer yer tebessüm ettirse de, içinde sakladığı trajediyi hep su yüzünde tutan, özellikle o dönemde çocuklara yönelik ordu politikalarını ifşa eden cesur bir yapım.

Senaryoyu yazan Oscar Orlando Torres’in kendi çocukluğundan esinlendiği söylenen filmde işlenen kusursuz anne-oğul ilişkisinin dramatizasyonu kadar, Chava’nın masum aşkı için de aynı özen gösterilseymiş daha iyi olacakmış sanki. Aslında gösterilmiş denebilir. Sadece o yaşlara biraz büyük gelen bir anlatım olmuş hepsi bu. Yoksa filmin bütününe etki eden bir olumsuzluk kesinlikle yok. Yürekleri burkan sahnelerle dolu bu çarpıcı film, tıpkı Afrika gibi yıllar boyu acılarla yoğrulmuş, diktatörlerle, gerillalarla, orduyla, isyanlarla çevrelenmiş sivil yaşamların mesken tuttuğu Orta ve Güney Amerika’nın ağıtlarından biri.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder