30 Mart 2013 Cumartesi
G.I. Joe: Retaliation (2013)
Yönetmen: Jon M. Chu
Oyuncular: Dwayne Johnson, Jonathan Pryce, Byung-hun Lee, Bruce Willis, Ray Park, Adrianne Palicki, D.J. Cotrona, Channing Tatum, Ray Stevenson, Elodie Yung, RZA, Arnold Vosloo, Luke Bracey
Senaryo: Rhett Reese, Paul Wernick
Müzik: Henry Jackman
Oyuncak firması Hasbro’nun ilk defa 1964’te piyasaya sürdüğü Amerikan askeri figürlerden oluşan G.I. Joe oyuncakları zaman içinde geçirdiği çeşitli değişikliklerle günümüze kadar geldi. 2009’da Stephen Sommers’ın çektiği G.I. Joe: The Rise Of Cobra ile de büyük bir ivme kazandı ve film hasılatıyla beraber bu filme göre modifiye edilmiş yepyeni figürlerle çift koldan ticari başarı elde etti. Her ne kadar etik açıdan hedef kitlesini etkileyiş biçimiyle sorgulanması kaçınılmaz olsa da, koleksiyon zihniyeti oluşmaya başlayan çocukların bir yerden sonra kontrol edilmesi zorlaşan bu figür oyuncaklarına duydukları merak velilerini de etkilemeye başlıyor. Şu sıralar Star Wars: Clone Wars ve The Avengers oyuncak serisiyle bu furya tüm hızıyla sürüyor. Bunu 12 yaş altı erkek çocuk sahibi bazı babaların daha iyi anlayacağını sanıyorum.
2009’daki G.I. Joe filminden sonra Duke, Snake Eyes, Storm Shadow, Baroness, General Hawk, Ripcord, Scarlett, Breaker, Zartan, Heavy Duty, Destro figürlerine birer birer sahip olmuşsanız ve filmi birden fazla izlemek zorunda kalıp her seferinde oyuncaklarla pratiğini yapmışsanız G.I. Joe’larla aranızda tuhaf bir bağın oluştuğuna tanık oluyorsunuz. Tabii ki G.I. Joe: The Rise Of Cobra teknolojik detaylarla bilim kurgu formatı yakalayan, egzantirik tiplemelerle göz boyayan, aksiyonu esprilerle süslemeye çalışan ama yine de tipik olmaktan kurtulamayan bir Amerikan aksiyonuydu. İçeriğindeki “Dünyayı Kurtaran Amerika” misyonu, belli bir yaş aralığındaki çocukların gözünde garip biçimde belki de bu renkli karakter bolluğu içinde eriyordu. Militarist açıları ise filmin o bilim kurguya yakınlaşan fantastik unsurlarıyla bir parça törpüleniyordu. Tüm bunların zekice planlandığını söyleyemeyiz. Hatta böyle bir şey planlandığını bile söyleyemeyiz. Zira üzerinde zekice çıkarımlar yapılabilecek bir film yoktu. Sadece oyuncaklar aleminin ete kemiğe bürünmüş bir örneği vardı.
Dennis Quaid, Jonathan Pryce, Christopher Eccleston, Joseph Gordon-Levitt, Sienna Miller, Channing Tatum, Byung-hun Lee, Saïd Taghmaoui gibi elit oyuncu kadrosuna rağmen vasatı aşamayan ilk G.I. Joe filmini bir de o oyuncaklarla pratik yapmış çocuklara sormak lazım. Kaldı ki o filme ve G.I. Joe: Retaliation’a da o gözle bakmak lazım. Bir Justin Bieber belgeseli çekebilecek kadar boş vakti ve emeği olan Jon M. Chu’ya emanet edilen Retaliation, ilk filme göre ne uzalan, ne de kısalan bir yapıda. Byung-hun Lee, Jonathan Pryce, Ray Park ve Channing Tatum (ki o da çok kısa) dışında The Rise Of Cobra’dan kimsenin olmadığı yeni G.I. Joe filmi Dwayne Johnson, Ray Stevenson ve aksiyon var denen her yere elinde tuzlukla koşan Bruce Willis ile takviye edilmiş. Joe’ların erkek egemen konseptinde yer bulan yeni kızlar da ne yazık ki bir Baroness, bir Scarlett değiller.
Bir diğer dikkat çeken şey ise, aralarında husumet bulunan üvey kardeşler Snake Eyes ve ilk filmde öldüğünü sandığımız Storm Shadow’un bu defa intikam amaçlı güç birliğine girmeleriydi. İlk filmin iyi siyah ve kötü beyaz zıtlığından yarattığı iyi-kötü algısının, bu filmde çocuk gözüyle ortaya çıkan “kardeşlik” olgusuyla birleşmesi gayet olumlu sonuçlar vermiş denebilir. Bu durumu test etmiş biri olarak Storm Shadow’un aslında Zartan’ın oyununa gelmiş olmasıyla ortaya çıkan yanlış anlama sayesinde çocuğun kafasında şekillenen Storm Shadow imajının revize edilişinin faydaları da olduğunu söyleyebilirim. Bu sayede aslında peşin hükümlü olmanın zararlarına ve insanlara (ya da çocukların kötü karakter olarak belirlediği figürlere) ikinci bir şans verebilecek olgunluk potansiyelinin çocuklarda da gelişmiş olabileceğine dair bulgulara ulaşılabilir.
En son çok beğendiğim Zombieland’in (ikincisinin çekileceği de duyurulmuş) senaryosunu yazmış olan Rhett Reese ve Paul Wernick ikilisinden daha zekice espriler barındıran bir film beklenebilirdi. Ripcord gibi bir zıpırın eksikliği duyuluyor mesela. Snake Eyes ve Jinx’in Storm Shadow’u kaçırırken karlı dağlarda kızıl ninjalarla kapıştıkları fantastik sahneler dışında bir numarası olmayan film, üçüncü bölüme de kapılarını açmış. Ama keşke ilk filmden sonra oyuncaklarıyla o kadar çok vakit geçirdiğimiz karakterlerin neden burada yer almadıklarına açıklama getirilseymiş. (Bu eksikliği çocuklar kadar biz bazı büyükler de hissedebiliyoruz.) Bunun gibi sıradan çıkarımlardan başka bir şey söylemenin anlam taşımadığı G.I. Joe: Retaliation, işte tam da bu Hasbro mantığıyla izlenecek bir film.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder