30 Haziran 2013 Pazar

V/H/S/2 (2013)


Yönetmenler: Simon Barrett, Gareth Evans, Gregg Hale, Adam Wingard, Jason Eisener, Eduardo Sánchez, Timo Tjahjanto
Oyuncular: Kelsy Abbott, Fachry Albar, Oka Antara, Devon Brookshire, Hannah Hughes, L.C. Holt, Lawrence Michael Levine, Adam Wingard, Jay Saunders, Andrew Suleiman
Senaryo: Simon Barrett, Gareth Evans, Jamie Nash, John Davies, Jason Eisener, Eduardo Sánchez, Timo Tjahjanto
Müzik: James Guymon, Steve Moore, Aria Prayogi, Fajar Yuskemal

2012 tarihli V/H/S’in devam filmi V/H/S/2 beklenenden çabuk gösterime girerek ilk filmin sevenlerini memnun etti. İlk filmde bir grup serserinin görev icabı girdikleri tuhaf evde bir sürü kasete ve bir cesede rastlamaları pek bir sonuca bağlanmamıştı. İkinci film oradan gitmek yerine, aldıkları davalarda işi şantaja döken vurguncu iki özel dedektifin kayıp bir öğrenciyi ararken girdikleri evde buldukları aynı tip kasetleri izlemelerini filmin merkezine koyuyor. Dedektiflerden erkek olanı karanlık evde öğrenciyi ararken, kadın olanı ise sırasıyla Clinical Trials, A Ride In The Park ve Safe Haven’ı, ardından yine erkek olanı Slumber Party Alien Abduction adlı çekimi izliyor. Tabii biz de onlarla birlikteyiz. Kamera kullanımındaki çözümler ilk filmdeki kadar yaratıcı sayılabilir. Ama bazı sebeplerden dolayı ilk filme nazaran seçilen konuların ayakları tamamen yerden kesilmiş denebilir ki, bu durumdan memnun olanlar kadar, benim gibi olmayanlar da çıkacaktır.

Clinical Trials, trafik kazası sonucu gözünü kaybeden bir adamın sol gözü yerine takılan özel çipli bir “kamera göz” sayesinde hayaletler görmeye başlaması üzerine kurulu. Finali dışında pek bir numarası yok açıkçası. A Ride In The Park, ormanlık alanda bisiklet sporu yapan genç bir adamın kameralı kaskı sayesinde kısa sürede kanlı ve mide kaldırıcı hale gelecek bir zombi filmi sunuyor. Safe Haven, Endonezyalı bir belgesel ekibinin, tuhaf bir tarikatın lideriyle röportaj yapmak için şehrin dışındaki tarikatı ziyaret etmeleri sonucu giderek zıvanadan çıkan bol kanlı ve bol kameralı şeytani atmosfere sahip bir diğer örnek. Son olarak Slumber Party Alien Abduction, adından da anlaşılacağı üzere ebeveynleri evde olmayan bir grup gencin yaramazlıklarla dolu partilerinin bir anda uzaylıların istilasına uğramasını işliyor. En ilginç kamera kullanımlarından biri de bu bölümde görülüyor. Başka bir amaçla kullanılmak üzere evin köpeğinin kafasına monte edilmiş bir mini kamera!


Casus kameralar, güvenlik kameraları, kask kamerası, göze takılan deneysel bir kamera ve tabii olmazsa olmaz handycam gibi kaynaklardan yararlanan film, ilk filmde üzerine pek kafa yormaya gerek duymadığım bir şeyi düşündürdü. Bu kasetleri oluşturan kişi (ya da kişiler) mesela Safe Haven’da tüm o kamera kalabalığından ustaca bir kurgu bütünlüğü elde etmişler. Dört filmden en iyisi olan Safe Haven’ın bu yapısı, adım adım toplu bir çılgınlığa dönüşen konusunu hakkıyla işlemesine rağmen, kendi içinde elde ettiği bu kurgu özeniyle V/H/S temasına bir parça ters düşüyor. Bu filmlerin “buluntu” olduğu kadar “kurgulu” olduğuna da uyandırıyor. Tabii bunu iki filmdeki tüm bölümler için söylemek mümkün. Fakat bunu en fazla hissettiren bölüm, kamera bolluğunun da etkisiyle Safe Haven oluyor.

Bu defa bulunan kasetlerin tamamının şeytan, hayalet, zombi, uzaylı gibi fantastik unsurlardan derlenmiş olması da can sıkıcı. Oysa ilk filmden beğendiğim Second Honeymoon ve The Sick Thing That Happened To Emily When She Was Younger bölümleri, yaptıkları gerçekçi ters köşelerle bu kasetlerin “buluntu” oluşlarını yere daha sağlam basabilmişlerdi bana göre. En başa dönersek, ilk filmin ana gövdesi olarak tasarlanan Tape 56 bölümünün, ikinci filmdeki Tape 49 bölümüne göre çok daha gizemli kaldığı da bir gerçek. Tape 49, “evdeki çocuğun olayı nedir”, “dedektiflere ne oldu” gibi soruları yeterince güçlendirememiş sanki. Halbuki pek çok seyirci birinci V/H/S’nin sorularının ikinci filme bağlanacağı umudu taşıyordu. Yine de serinin burada bitmeyeceği aşikar. Umarız bu sorular bir şekilde yeni “Tape X” formatlarıyla farklı kaset depolarının birbirine bağlanacağı bir zekaya ulaşır. Ya da bağlanmayıp gizemini uzun süre koruması sağlanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder