17 Ağustos 2018 Cuma
Upgrade (2018)
Yönetmen: Leigh Whannell
Oyuncular: Logan Marshall-Green, Harrison Gilbertson, Betty Gabriel, Melanie Vallejo, Benedict Hardie, Linda Cropper, Christopher Kirby
Senaryo: Leigh Whannell
Müzik: Jed Palmer
Teknolojinin hayatın tüm alanlarına sirayet ettiği yakın bir gelecekte geçen Upgrade, önce bir araba kazası geçiren, sonra da birkaç kişi tarafından saldırıya uğrayan Grey Trace'i merkezine alan bir film. Saldırı sırasında yanında olan karısı Asha saldırganlar tarafından öldürülür, Grey ise boyundan aşağısı felç şekilde kurtulur. Bu olaydan hemen önce Grey, klasik arabasını tamir ettiği genç teknoloji girişimcisi ve mucit Eron'a (Elon Musk göndermesi akla gelmeden olmuyor) arabayı teslim etmiştir. Kazadan birkaç gün sonra Grey'i ziyaret eden Eron, onun bu haline son verecek, bedenini geliştirecek deneysel bir tedavi teklifi sunar. Buna göre Grey'in bedenine "Stem" denilen yapay zeka implantı yerleştirecektir. Tedavi sonrası insanüstü yetenekler kazanan Grey, başına gelenlerin sebebini öğrenmek, karısını öldüren ve kendi hayatını mahveden kişilerden intikam almak için harekete geçer. Yani artık kalıplaşmış bir intikam hikayesinin yakın geleceğe uyarlanmış, birtakım teknolojik teorilerin pratiğe dökülerek bu basit hikayenin zenginleştirilmesine çalışılmış hali de denebilir. Filmi yazan ve yöneten Leigh Whannell'ın pek tanınmayan bir oyuncu, ama gerilim sinemasında önemli bir yere sahip ilk Saw filminin senaristi olması beklentileri bir miktar arttırıyor.
Yapay zeka - insan ilişkisine dair farklı türlerde daha nice film göreceğiz. Şimdilik işin aksiyon kısmı ile daha çok ilgileniliyor. Whannell da olayın psikolojik veya felsefi taraflarıyla pek uğraşmayıp, filmi Jason Statham aksiyonlarına yakın bir pespektifte ele almış. Grey'in başta bu teknolojik mahkumiyete tepkili oluşu, "old school" takılması, şahsi menfaatleri gereği yerini kabullenmişliğe bırakıyor. Konu itibariyle süper kahramanların doğuş öykülerinden beslenmesi, yapay zeka insan vücuduna yerleşse neler olurdu konulu teorilerini fazla derinleştirmeye uğraşmayıp bunu Grey'in şahsi intikamın peşindeki olay örgüsü ve aksiyonu için kullanması, seyircisine göre Upgrade'i bu beklentilerin farklı yerlerine koyuyor. Konu yapay zeka ise, konuşan akıllı evler, led masalar, kendi kendine giden arabalar, havada devriye atan dronelar ile çizilen klasik yakın gelecek tasvirinden daha zeki ve derinlikli bir senaryo umut edilmesi de normal. Statham demişken, örneğin Upgrade'in Crank (2006) kadar yaratıcı bir aksiyon rotası çizemediğini söylemek gerek. Çoğunluğu yakın dövüş sahnelerinden oluşan aksiyon sekansları gayet başarılı. Bu noktada aksiyon seyircisi için iyi bir seçenek. Ama daha dolgun bir alt metin veya derinlemesine sorgulama bekleyen seyirci profili için eksiklik hissi oluşması muhtemel.
Finaldeki twist ile olası bir devam filmi için muğlak aralık bırakılması, bir devam filmi gerekliliğinden ziyade, bir dizinin pilot bölümü havası yaratıyor. Aslında The Punisher'dan bir dizi yapılabiliyorsa pekala Upgrade'den de yapılabilirmiş. Grey ve Stem arasındaki ilişkinin kimi zaman Michael Knight - KITT veya Tony Stark - Jarvis arasındaki ilişkiyi anımsatması bu potansiyele işaret ediyor. Tabii böyle bir proje olursa senaryoya da bir "upgrade" gerekebilir. Leigh Whannell'ın Saw senaryosunun ateşlediği fitilin şu an bulunduğu durum ortada. Şayet tadında bırakılıp devamı çekilmezse zamanla demlenip mütevazi bilim kurgu aksiyonlar arasında anılabilir. Tom Hardy'yi anımsatan simasına yaslanmayan Logan Marshall-Green'in başarılı bir oyuncu olduğu, ama şimdiye dek patlama yapabilecek bir yapıma adını yazdırmadığı bir gerçek. Malzemesi bol bir konuyu basit bir intikam hikayesine indirmesiyle kendi kendini hafifletmesine rağmen, izlendiğine pişman olunmayacak, belki kısa belki uzun vadede devam filmi veya dizi formatında tekrar elden geçirilme ihtimali bulunan bir film Upgrade.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder