27 Kasım 2010 Cumartesi

The Secret Reunion (2010)


Yönetmen: Hun Jang
Oyuncular: Kang-ho Song, Dong-won Kang, Hyuk-kwon Park, In-gi Jeong, Jeong-won Choi
Senaryo: Hun Jang
Müzik: Hyung-woo Noh

Kuzey Kore gizli ajanı Ji-won (Kang Dong-won) bir görevde Kuzey ve Güney Kore'nin gerçek sınırı olan 38. Paraleli geçtiğinde, Han-gyu’nun (Song Kang-ho) başında olduğu Milli İstihbarat Servisi (NIS) müdahale eder. Ji-won, Gölge adlı profesyonel tetikçinin peşinde olduğu bir ailenin infazına tanık olmak zorunda kalır. Onu Seul’un göbeğinde bir silah çatışması takip eder. Ji-won ve Gölge kaçmayı başarınca, Han-gyu kovulur ve Ji-won da açığa çıktığı için birimi tarafından yüzüstü bırakılır. Altı yıl sonra, ikisi tesadüfen karşılaşır ve birbirlerinden bilgi çalmak amacıyla bir iş ortaklığına başlarlar.

2008’de çektiği Rough Cut ile başarılı bulsam da, henüz bir filmi bütünüyle tasarlama veya tasarladığını sonuca ulaştırma konusunda yeterince pişmiş görmediğim genç yönetmen Hung Jang, o filmde Ki-duk Kim ile birlikte yazdığı ilginç senaryonun özellikle senaryo olarak tam hakkını verememişti bana göre. Yönetmenlik konusunda ise Jang’ın diğer örneklerden çok ayrıksı durmayan, fakat hâkimiyetini sezdiren üslubu özellikle yakın dövüş filmlerden hoşlananlara biraz değişik bir tecrübe vaat ediyordu denebilir. Jang’ın yeni filmi The Secret Reunion ise, daha önce pek çok kereler işlendiği üzere Kuzey-Güney gerginliğini, tarafları temsil eden iki karakter sayesinde masaya yatırarak “insan olarak yok aslında birbirimizden farkımız” mesajını kuşanan yapımlardan. Zıt kutupların kapıldıkları çekimi daha çok kardeşlik bazında ele alan filmler arasında, yapmak istediğini iyi etüd etmiş ve her an bozulabilecek bu kardeşliği gerilimli, aynı zamanda sıcak bir dostluk öyküsüyle işlemiş bulunuyor. Ağır ve emin adımlarla iki düşman ülke vatandaşının, akıcı bir casusluk hesaplaşması yörüngesinde ağabey-kardeş ilişkisine kadar varması, filmin dramatik yönden ağlarını çok iyi ördüğünü gösteriyor.

Ne var ki bence filmin bitmesi gereken çok iyi bir nokta olmasına rağmen, son bir duygusal final daha hazırlanmış olmasını (gayet sevimli de olsa) biraz zorlama buldum. Kuzey-Güney çatışmasını, karakter olarak oldukça güçlendirilmiş iki birey yardımıyla dramatik bir polisiyede bu derece iyi organize etmiş, üstelik kaçak yabancı gelin sorununu da konusuna bütünüyle alâkasız sayılmayacak ölçüde yedirebilmiş bir filmin böylesi bir sevimliliğe ihtiyacı olmadığı görüşündeyim. Yine de çoğu seyirciyi memnun edecek bir sevimlilik olduğunu inkâr etmek olmaz. Usta oyuncu Kang-ho Song’un gözalıcı performansının her zaman olduğu gibi kapıp götürdüğü, çekimi, olay örgüsü ve dantel gibi işlenmiş dostluk öyküsüyle başarılı bir yapım The Secret Reunion.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder