9 Kasım 2010 Salı

Ri-teon (2007)


Yönetmen: Kyoo-man Lee
Oyuncular: Yu-seok Jeong, Myeong-min Kim, Roe-ha Kim, Tae-woo Kim, Yu-mi Kim, Kwak Min-Seok
Senaryo: Kyoo-man Lee, Hyeon-jin Lee

Küçük Sang-u ameliyat olurken anestezik farkındalık, yani anestezi altında olmasına rağmen ameliyat acısını hissetme, ama acısını belli edememe durumu yaşıyor. 90’ların başında böyle bir durumdan haberdar olmayan doktorlar, acıyı hissettiğini söyleyen Sang-u’ya inanmıyorlar. Bu olayın üzerinde bıraktığı psikolojik etki aradan 25 yıl geçtikten sonra kendisine bu acıyı yaşatan doktorları, hatta onların çoluğunu çocuğunu öldürerek intikam alma noktasına getiriyor. Öte yandan başarılı doktor Ryu ise, bir ameliyat sonrası kaybettiği hastasının kocası tarafından sürekli tehdit ediliyor. Birbiriyle alakasız gibi görünen bu iki durum gittikçe başka karakterlerin de devreye girmesiyle medikal-polisiye-gerilim alanı dahilinde kesişmeye, başka yan kollara ayrılmaya, sonra yine kesişmeye başlıyor.

Amerikan yapımı Awake’den sonra bu anestezik mevzuyla ilgilenen bir başka film Return… Hem tıbben, hem de polisiye açısından Awake’den çok daha zeki, donanımlı ve sürükleyici olduğunu düşünüyorum. Awake’in tek sürprizine ve kırılma noktasını oluşturan ters köşesine, çeşitli sürprizler ve birkaç kırılma noktasıyla cevap veriyor. Üstelik çok daha başarılı oyunculuklar, çok daha makul gerekçeler, ufacık da olsa tıbbi genel kültür içeriyor. Ryu’yu tehdit eden merhum hastanın kocası yanında, Ryu’nun Amerika’dan gelen gizemli kan kardeşi Uk-hwan, hastaneden yakın arkadaşı Jang, hipnoz konusunda uzman Dr. O gibi “katil kim” oynamaya son derece elverişli karakter bolluğunu başarılı biçimde yap-boz oynatabilen bir senaryosu da var. Hatta sonlara doğru tırmanan gerilim atmosferi içinde büyük bir risk alarak başrol babında şoför değiştirmesini de takdir etmek gerek.

Yalnız şu başlatılan hipnozu telefonla sürdürme gibi birtakım hadiselerin psikoloji literatüründe yeri olup olmadığını bilmeden akıllara yatması zor görünse de, aynı senaryonun sürpriz(ler) yaratma becerisini gayet pozitif buldum. Neticede bir senaryo harikası değil, fakat elinden geleni en iyi biçimde sunma niyeti ve bahsettiğim şoför değiştirme olayından anlaşılabileceği üzere karakterlerini benimsetmeyi becerebilen bir film. Bunda başta Ryu’yu canlandıran Myeong-min Kim olmak üzere tüm oyuncuların kapasitesi etkili. Hele de Kim’in terastaki sahnesindeki performansı olağanın da üzerindeydi. Awake’i çekenler hiç boşa masraf etmeden az bekleyip neden bu filmi yeniden çekmediklerine hayıflanıyor olabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder