15 Kasım 2010 Pazartesi

Winter's Bone (2010)


Yönetmen: Debra Granik
Oyuncular: Jennifer Lawrence, John Hawkes, Dale Dickey, Garret Dillahunt, Shelley Waggener, Casey MacLaren, Isaiah Stone, Casey MacLaren, Lauren Sweetser
Senaryo: Debra Granik, Anne Rosellini, Daniel Woodrell
Müzik: Dickon Hinchliffe

Alabama'nın küçük bir kasabasında iki küçük kardeşine ve hasta annesine bakmak zorunda kalan 17 yaşındaki Ree’nin uyuşturucu işine girmiş babasını bulma çabasını anlatan Winter’s Bone, böyle filmleri çok seven Sundance Film Festivali’nde büyük jüri ödülü kazanmış, Berlin Film Festivali’nde de iki ödül almış bir dram. Hani çok aradığımdan değil ama filmin görünür bir mesajı, hatta hiç mesajı yok. Sadece Ree’nin evlerini kaybetmemek uğruna polisle başı dertte olan babasını mahkemeye gitmeye ikna etmek için bulma çabası sırasında yaşadıklarını sade ama hissedilir bir gerilimle aktarıyor.

Bana göre en belirgin başarısı, Ree ve ailesinin yaşadığı güç şartları fazla duygu sömürüsüne kaçmadan, bunun yanında çevresel zorlukları soğuk iklimine uydurarak aktaran doğal anlatımında. Güneşli bir soğuk kış gününde uzun mesafe yürüyüşlerde yaşanan terleme halini yanıbaşımda hissettim örneğin. Ree’nin kayıp babasının nerede olduğu, başına ne geldiği, hepsi birbirini tanıyan kasaba halkının ne sakladığı yavaş yavaş artan bir gizemle bu anlatıma yediriliyor. İşin içine uyuşturucu meselesinin girişiyle bambaşka bir mecrada durağan bir mafya hikâyesine kaysa da, bir süre sonra o başkalığı da kendi özünde eritebiliyor. Bu yüzden redneck uyuşturucu mafya ailesi fikri hiç de sırıtmıyor.


Yerel, iklimsel ve suç gerilimi yönlerinden, aynı zamanda zorluklara karşı güçlü kalmak, ailesini bir arada tutmak zorunda kalan kadın karakterinin dramı üzerine yoğunlaşan Courtney Hunt filmi Frozen River’ı andıran Winter’s Bone, aslen bir roman uyarlaması. Yönetmen Debra Granik’in çektiği ise roman olduğunu fazla hissettirmeyecek ölçüde hem durağan, hem de hızlı denebilecek bir sinema filmi. Sefalet içinde yaşama tutunmaya çalışan hayatlar, para uğruna orduya katılmayı bile göze alabilecek çaresizlikler (belki mesajın bir kısmı da buradadır), kadının dağılan parçaları bir arada tutan/tutmaya çalışan anaçlığı gibi hayattan âşina olduklarımızı farklı bir coğrafyada da olsa kabul ettiren bir dengeye sahip. Yine de kaçak göçmen sorunundan güçlü insanî çıkarımlar yapmamızı sağlayan Frozen River kadar kökleri sağlam, dalları uzun olmadığı kanaatindeyim.

2011 Oscar'larında En İyi Film, En İyi Kadın ve En İyi Yardımcı Erkek, En İyi Uyarlaa Senaryo ödüllerine aday olan film, kazanamasa bile bu adaylıkları hak etmiş bir yapım. Ama özellikle ailenin aynı anda birkaç ferdi olmak zorunda kalmış Ree’yi canlandıran Jennifer Lawrence’ın, ayrıca oynadığı her sahneye fazladan bir gerilim katan amca Teardrop rolüyle John Hawkes'ın fark yarattıkları görülüyor. Etkili yan rollerden birini üstlenen Dale Dicky de filme önemli katkı sağlamakta. Winter's Bone, 2010 yılının en iyi bağımsızlarından biri.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder