18 Ocak 2016 Pazartesi

Legend (2015)


Yönetmen: Brian Helgeland
Oyuncular: Tom Hardy, Emily Browning, Christopher Eccleston, David Thewlis, Colin Morgan, Paul Anderson, Taron Egerton, Tara Fitzgerald, Chazz Palminteri, Paul Bettany, Sam Spruell, Jane Wood, Joshua Hill
Senaryo: Brian Helgeland
Müzik: Carter Burwell

1950'li ve 60'lı yıllarda İngiltere'de yükselişe geçen gangster ikizler Ronald ve Reginald Kray kardeşlerinin gerçek hikayesinin anlatıldığı Legend, John Pearson'ın "The Profession Of Violence" kitabından Brian Helgeland'ın senaryosunu yazıp yönettiği bir film. O Helgeland ki, L.A. Confidential ile Oscar almış, Man On Fire, Conspiracy Theory, Payback, Mystic River, Robin Hood gibi farklı türlere ait uyarlama ve özgün senaryolarla kariyer yapmış bir senarist / yönetmen. Amerikalı Helgeland'ın çektiği İngiliz filmi Legend, özellikle Scorsese'nin gangster filmlerinden etkilenen bir üslubu benimsemiş görünüyor. Ama onlar kadar gösterişli olmayan, bazı eksik malzemeler yüzünden pek tat bırakmayan film, çocukluk, gençlik faslına hiç girmeden direk Reggie'nin büyük aşkı Frances ile tanışması sonrasından başlıyor. O zamana kadar kendi ürkütücü şöhretlerini yaymış olan ikizlerin tek amacı, yasadışı iş ağlarını daha da genişletip büyümek. Aynı bölgedeki rakipleriyle olan sert mücadeleleri, peşlerindeki polis teşkilatı, en önemlisi de farklı karakterlere sahip iki kardeşin birbirleriyle yaşadıkları ihtilaflar, Reggie - Frances arasındaki inişli çıkışlı ilişkiyle birarada yürüyor.

Paranoid şizofren tanısı konmuş şiddet düşkünü eşcinsel Ron ile, daha aklı başında, romantik ve gerektiği yerde sert çıkışları olan Reggie arasındaki hem fiziksel, hem de kişilik farklılıkları sanki iki farklı oyuncu tarafından canlandırılmış gibi durmakta ki, bunda en büyük pay Tom Hardy'nin üstün performansına ait. Filmle ilgili başka söylenecek pek önemli bir şey de yok. Tam bir baş belası olan Ron'un pisliklerini kavga dövüşle de olsa sırf aile kavramına olan sadakati yüzünden bazen temizleyen, bazen de görmezden gelen Reggie'nin iyi, tekinsiz ikizinin de kötü görünümü zaman zaman yer değiştirebiliyor. Yine de onları efsane yapan gelişim hikayelerinden ziyade, özel hayatlarına ağırlık verilmesi filmin gardını düşürmüş. Bu yüzden pek de efsane gibi durmamışlar. Ayrıca Emily Browning'in fazla çıtı pıtı duruşu, Hardy ile birlikte bir kimya uyuşmazlığı yaratmış. Christopher Eccleston, David Thewlis, Chazz Palminteri, Paul Bettany gibi güçlü isimlerin yarattığı yan karakter zenginliği de pek faydalı olmamış. Kısacası, çeşitli dönemlerde sinemaya olduğu kadar edebiyata, televizyona, tiyatroya, hatta müziğe de esin kaynağı olmuş Kray ikizleri için Tom Hardy dışında güçlü bir unsurdan söz etmenin zor olduğu bir film Legend.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder