5 Ağustos 2015 Çarşamba

Tehlikeyle Flört (2015)


Yönetmen: Murat Şenöy
Oyuncular: Ozan Kotra, Çağatay Kehribar, Hakan Çağlar (Timsah), Mete Horozoğlu, Başak Daşman, Fuat Güner, Ezel Akay, Sema Şimşek, Cihat Tamer, Tuğrul Tülek, Ayta Sözeri, Güzin Usta, Mahmut Gökgöz
Senaryo: Murat Özsoy, Flört
Müzik: Flört

Senaryosunu 1989 yılından beri çeşitli isimlerle müzik yapan, 2000 yılından itibaren Flört adıyla bildiğimiz Ozan Kotra, Hakan Çağlar (Timsah) ve Çağatay Kehribar'ın Murat Özsoy ile birlikte yazdıkları Tehlikeyle Flört, daha önce New York'ta Beş Minare ve Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü? filmlerinde yönetmen asistanlığı yapmış Murat Şenöy tarafından çekilmiş bir film. Her iki Murat'ın da ilk filmi olması itibariyle hoş anlar içerse de, genel olarak Flört potansiyelinin harcanmış olduğu bir yapım gözüyle bakabiliriz. Çıkarmak istedikleri albüm için her yolu deneyen, ama başarılı olamayınca son çare olarak yeni açılacak olan bir bankayı soymayı planlayan grubun yaşadığı komik olaylar şeklinde son derece sığ bir konu üzerine inşa edilen Tehlikeyle Flört, bana göre tüm iyi niyetine rağmen kaçırılmış önemli bir fırsat olarak kalmış. Albüm çıkarabilmek için banka soyma teması üzerinden kendi sınırlarını zorlama çabası içinde fazla açılamayan film, belki Blues Brothers misali bir fikir üzerinden kendine has bir yol filmi konsepti geliştirebilse, bu konsepte eklenebilecek çok fazla suç öğesini de mizahla harmanlayabilse çok daha keyifli bir örnek olabilirmiş. Böylece banka soygunu saçmalığına, Sır Sırrı gibi, Flört grubundan yavan biçimde rol çalmaya çalışan bir karaktere veya "The Beatles'tan sonra böyle bir fırtına görülmedi" gibi gülünç ifadelere rastlamazdık.

Peki filmin "kaçırılan bir fırsat", "harcanmış bir fikir" olmasının asıl nedeni nedir? Tabii ki Flört grubunun kendisi. Böyle bir grup gerçekten var ve Ozan Kotra, Timsah ve Çağatay Kehribar kendi adlarıyla filmdeler. En önemlisi de iyi müzisyenler olmaları yanında, belki çok daha iyi biçimde doğal bir komedi potansiyeline sahip insanlar. Filmin en komik denebilecek anlarında teker teker ve hep birlikte onların imzası var. Fakat ne yazık ki kendilerine biçtikleri konu ve onun geliştirilme, karmaşıklaştırılma aşamaları filmi çok düzeysiz hale sokuyor. Adam gibi bir finalinin bile olmamasını senarist tecrübesizliğine mi yoksa devam filmine açık kapı bırakmaya çalışmasına mı yoracağımız belli değil. Devam filmi için bile böyle ucuz bir final çekilmez. Kaldı ki, zaten aşama aşama soğuduğumuz filmin finalinden de zeka dolu bir hamle beklemiyoruz. Kendi doğal halleriyle bile bir komedi / suç yapımı için yeterince komik potansiyele sahip Flört üçlüsü için tasarlanan film ne senaryo, ne de yönetim açısından bu şekilde olmamalıydı. Ezel Akay, Fuat Güner, Cihat Tamer gibi isimler de bu yüzden birer potansiyel olarak kalıyorlar. Kapitalizm, müzik piyasası, yolsuzluk üzerine edilen laflar havada asılı bırakılıyor. Grubun sevimli şarkıları filme iyi yedirilemiyor. Böylece Tehlikeyle Flört, son zamanların en hoş komedilerinden birisi olabilecek iken, Flört'ü hiç hak etmeyen vasatın altında bir film olarak kalıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder