21 Mart 2024 Perşembe

Double Blind (2023)

 
Yönetmen: Ian Hunt-Duffy
Oyuncular: Millie Brady, Pollyanna McIntosh, Akshay Kumar, Diarmuid Noyes, Brenock O'Connor, Abby Fitz, Shonagh Marie, Frank Blake
Senaryo: Darach McGarrigle
Müzik: Die Hexen

Darach McGarrigle'nin senaryosunu yazdığı, Ian Hunt-Duffy'nin ise yönettiği İrlanda yapımı Double Blind, Blackwood adlı bir ilaç şirketinin yeni bir ilaç için yapacağı deneylere katılan yedi gencin yaşadıklarını anlatan bir psikolojik gerilim. Gerçi bir süre sonra psikolojik gerilime kanlı bir şiddet de ekleniyor. Yönetmenin de, senaristin de ilk uzun metrajı olmasına rağmen, formüllere sadık kalındığı ve gayet iyi işlendiği, kurgulandığı, oyuncuların iyi yönetildiği düşük bütçeli yapımlardan biri. Yedi denek arasında bulunan Claire'in tarafında kalarak izlediğimiz film, bize onun son kalan veya kalanlardan biri olacağını önceden söylemiş oluyor. Diğerlerinin aksine, bu tip deneylere ilk kez katılıyor oluşuyla da seyirciye yakın tutuluyor. Geçmişiyle alakalı bir travması da olmazsa olmazlar arasında. İlaç deneyleri sürerken bazı komplikasyonlar ortaya çıkmaya başlıyor ve denekler uykusuzluk çekiyorlar. Uyumama süresi arttıkça bir şeylerin ters gittiğini uyuduklarında ise onları korkunç bir sonun beklediğini anlamaları uzun sürmüyor. Benzer filmlerin izleğinden adım adım giden, karakterlerini de kabaca seyirciye tanıtan film, denekler arasına bir tıp öğrencisi de koymak suretiyle bilimsel anlamda tutarlılık sağlama amacı güdüyor. Deneyin yapıldığı tesisin ilk trajediden sonra otomatik olarak kapanmasıyla klostrofobiyi de garanti altına alıyor. Böylece hem önce uyutmayan, sonra da uyunduğu zaman ölümcül olan bu deneysel ilacın yarattığı tehdit, hem de karakterler arasında hayatta kalmaya yönelik psikolojik gerilim kurgulanıyor.

"Kontrolden çıkan deney" konulu filmler direkt olarak korku/gerilim öğeleri çağrıştırdığından Double Blind'ın da bir istisna olması beklenmemeli. Ama belki de en mühimi olayın psikolojik gerilim yönünü etkili biçimde ele alabilmek. Film bunu çok da farklı yollardan yapıyor sayılmaz ama elinde iyi bir koz var: Uyku. Deneyi yapan şirketin gizemi, belli bir süre geri sayım eşliğinde deney tesisinde kapalı kalma, hayatta kalabilmek için deneklerin birbirine düşmeleri gibi her formül benzer filmlerin izinden gidiyor. Örneğin, mahkum veya gardiyan olmanın psikolojik etkileriyle ilgili Stanford Üniversitesi'nde psikolog olan Philip Zimbardo liderliğindeki bir grup araştırmacı tarafından 1971'de yapılan Stanford hapishane deneyinden esinlenen 2001 yapımı Das Experiment'ta suç psikolojisi, 2019 yapımı The Platform'da ise beslenme temalı deneyler ve sonuçlarını izlemiştik. Hangi amaca hizmet ettiğini bilmediğimiz Blackwood deneyinde deneklerin uykusuz kalması, bir süre sonra da uykunun ölümcül bir düşmana dönüşme fikri iyi çalışıyor. Özellikle uyumamanın yarattığı gerilim, hatta bir ara uykunun bir seri katil gibi kullanılması düşüncesi, deneklerden biri olan Amir'in sırlarıyla birleşince filmin gerilim çeperi genişliyor. Yönetmen Ian Hunt-Duffy bir ilk filme göre daha önce yazılmış kurallar ne diyorsa yerine getirmiş. İstenirse devamı da getirilir. Ama gerekli olup olmadığı da tartışılır. Çeşitli dizi ve filmlerde yan roller almış Millie Brady, Claire rolüyle filme başrol olarak çok uygun olduğunu göstermiş. Düşük puanlarına rağmen pişman etmeyen filmi gayet iyi taşımış.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder