19 Haziran 2013 Çarşamba

Epic (2013)


Yönetmen: Chris Wedge
Seslendirenler: Amanda Seyfried, Colin Farrell, Josh Hutcherson, Jason Sudeikis, Christoph Waltz, Beyoncé Knowles, Steven Tyler, Aziz Ansari, Chris O'Dowd, Pitbull
Senaryo: James V. Hart, William Joyce, Daniel Shere, Tom J. Astle, Matt Ember, Chris Wedge
Müzik: Danny Elfman

Bir bilim adamı olan babasıyla arasında sorunlar bulunan Mary Katherine (M.K.), onun yaşadığı ve bilimsel çalışmalarını yaptığı evine kalmaya gelir. Babası, ormanda minik yaratıklardan oluşan bir uygarlığın yaşadığına inanmaktadır. Ormanın her yerine kameralar yerleştiren, tüm gününü bu uygarlığa ait ipuçları elde etmeye harcayan, hayatını bu işe adayan baba Bomba, bu yüzden M.K.’i çok ihmal etmiştir. Bunu telafi etmek istese de, o sıralarda ormanda yaşanan tuhaf hareketliliğin farkına varınca bu pek mümkün olmaz. Zira gerçekten böyle bir uygarlık vardır ve yüz yılda bir gerçekleşecek olan kraliçenin varis seçme seramonisi gelip çatmıştır. Ama kraliçe, varisi olacak tomurcuğu seçtiği sırada Mandrake önderliğindeki ormanın kötü yaratıkları saldırıya geçer. Yaşanan karışıklıkta tesadüfen tomurcuğu M.K.’e teslim eden kraliçe onun açılacağı yeri ve zamanı söyler. Üstelik M.K. de küçülmüştür ve Yaprak Adamlar ordusunun komutanı Ronin ve ordunun haylaz erlerinden Nod ile birlikte kraliçenin talimatlarını yerine getirirse eski haline geri dönebilecektir.

Ice Age ve Rio’nun yaratıcılarının yeni animasyonu Epic, bu iki filmin eğlence dolu anlarına sığdırılmış çevreci mesajlarını daha belirginleştiren, ormanın kalbinde yeşeren iyi ve kötü uygarlıklar arasındaki iktidar mücadelesine odaklanan bir yapım. Yine çok eğlenceli anlara sahip ama bunun yanında daha ciddi bir tavır da takınmakta. Animasyon teknolojisi üzerine artık yeni bir şeyler söylemek zor. Bunun bilincindeki yapımcı ve yönetmenler, herkesin farkına varamayacağı bazı teknik yenilikler yanında, özellikle senaryolarda fark yaratma peşindeler ki, bu da Epic gibi filmlerle olumlu yansıyor. Filmde doğanın her rengine kapılarını açmış olağanüstü bir evren yaratılmış ki, epik mekan tasarımlarında olsun, doğa canlılarını betimleme şeklinde olsun çok fazla emek olduğu hissediliyor. Ama filmin sahip olduğu fantastik zeka, sırf bu görselliğin ekmeğini yemeyi değil, senaryosuyla da ayaklarını yere basmak istiyor.


William Joyce’un The Leaf Men and The Brave Good Bugs adlı kitabından kalabalık bir senaryo grubunun yazdığı Epic, Ice Age’de Scrat’i seslendiren Chris Wedge tarafından yönetilmiş. Amanda Seyfried, Colin Farrell, Christoph Waltz, Beyoncé Knowles, Steven Tyler, Chris O'Dowd, Pitbull gibi zengin seslendirme kadrosu bir yana, karakterlerin anlamlı yüz ifadeleri, mimikleri ve tepkileriyle iyi bir performans (!) sergiledikleri de gözden kaçmıyor. Artık çocuklara olduğu kadar büyüklere de hitap eden Epic gibi çevre bilincinden hareket noktası belirleyen animasyonlar, iyiliğin kötülüğe galip gelmesi düşünselliğini, tabiatın görsel ve işitsel güzelliklerinden faydalanarak yerleştirmeye çalışıyorlar. Böylece çocuklar (ve belki de büyükler) ormanda veya yeşilliğin bol olduğu mekanlarda ağaçlara, çiçeklere, kuşlara, salyangozlara daha farklı bir gözle bakmaya başlayabiliyorlar. M.K. ve Profesör Bomba’nın bulundukları insani konumlarıyla özdeşlik kurarak Yaprak Adamlar’ın ve filmde iyiliği temsil eden diğer tüm fantastik unsurların varoluşlarının korunması gerekliliğini benimseyebiliyorlar. En azından biryerden başlamış oluyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder