25 Ocak 2019 Cuma

Polar (2019)


Yönetmen: Jonas Åkerlund
Oyuncular: Mads Mikkelsen, Vanessa Hudgens, Katheryn Winnick, Matt Lucas, Fei Ren, Anthony Grant, Ruby O. Fee, Josh Cruddas, Robert Maillet, Richard Dreyfuss, Johnny Knoxville
Senaryo: Jayson Rothwell, Víctor Santos
Müzik: Deadmau5

Victor Santos'un Dark Horse basımı noir çizgi roman serisi Polar: Came From The Cold'dan uyarlanarak Jayson Rothwell'in senaryosunu yazdığı Polar, örnek olarak The Rolling Stones, Madonna, Metallica, U2, Iggy Pop, Rammstein, Sigur Rós, Beyoncé ve daha bir dolu müzisyenin video kliplerini çekmiş olan İsveçli Jonas Åkerlund'un yönettiği bir aksiyon. Dünyanın 1 numaralı suikastçisi olan ve suç aleminde Black Kaiser olarak tanınan Duncan Vizla'nın emekliye ayrılmak için 14 günü kalmıştır. Bu süreyi sakince geçirmek için ücra ve soğuk bir kasabaya yerleşir. Gözlerden uzak dağ evinde kitap okumak ve evcil hayvan edinmek istemektedir. Evinin karşısında ürkek bir genç kız olan komşusu Camille'i fark eder ve zaman içinde bu gizemli kızla arkadaş olur. Öte yandan Duncan'ın patronu Blut liderliğindeki suikast organizasyonu, 50 yaşına gelen çalışanlarını ortadan kaldırarak onlara olan borçlarından kar etmektedir. Sıra Duncan'a geldiği için, yarısı şimdi, diğer yarısı iş bittikten sonra olmak üzere 2 milyon dolarlık son bir iş daha ayarlayan Blut, tuzak kurarak Duncan'ı öldürmek ister. Başarısız olup Duncan bu tuzağı fark edince de, bir grup genç, hızlı, acımasız suikastçiyi onu bulup yok etmeleri için görevlendirir. Emeklilik planlarını askıya alan Duncan, Black Kaiser olarak bu defa kendi hayatı için mücadele vermek zorunda kalacaktır.

Bu hikayenin benzerlerini defalarca izledik ve en son John Wick serisi ile de izlemeye devam ediyoruz. Bu bağlamda Polar hiçbir yenilik içermiyor. Ama bu türü ortalama ve üstü Jason Statham filmleri veya John Wick, Punisher serisi gibi aksiyonu ve sertliği bol versiyonlarıyla izlemekten sıkılmamış, aynı zamanda çizgi roman uyarlamalarına meraklı seyirciler için Polar gayet iyi bir seçim. Çizgi roman uyarlamalarını dümdüz bir şekilde anlatmak zaten pek olası değilken, seyirci için de canlı, renkli, sert veya orijinal bazı fikirlerin hayata geçirilişini görmek önemlidir. Çektiği onlarca müzik videosunda irili ufaklı pek çok buluşa imza atan Jonas Åkerlund, hangilerini romandan aldığını, hangilerini kendi kurguladığını bilmediğim aksiyon sekanslarıyla göz dolduruyor. Tabii bu sahneleri, hatta filmin genelini bir çizgi roman izliyormuş gibi izlemek, o evrenin kendi mantık sınırlarının dışına çıkmamak gerekiyor. Aksi taktirde filmi sığ, çalıntı, ayarsız, mantıksız gibi haksız kelimelerle tarif etme yoluna gidilebilir. Elini korkak alıştırmayan Åkerlund, çıplaklık, cinsellik, kan, şiddet demeden istismar sinemasının bileşenlerini kullanarak tarafını belli ediyor. Zaten bazı müzik videolarında da bu tarzını görebiliyorduk. Statham, John Wick ve bazı Liam Neeson ürünlerinde bunların çoğunu göremiyoruz. Çünkü onlar Polar gibi Netflix içeriği için değil, gişede kendilerini izleyecek daha geniş kitleler için tasarlanıyor. Bu da Polar gibi filmlerin, Åkerlund gibi yönetmenlerin oyun alanını daha da serbestleştiriyor.

Åkerlund, hızlı sahne geçişleri, görkemli olduğu kadar salaş mekanları, çılgın aksiyon sekanslarıyla bu çizgi roman ruhunu korumaya çalışıyor. Yeni nesil suikastçıların sahnelerinde rengarenk ve hızlı bir kurgu işlerken, Duncan ve genç komşusu Camille'in dağ evindeki bölümlerinde daha sakin ve kış tonlarıyla bezeli bir görünüm hakim. Bu farklılık oyuncu performanslarında da kendini gösteriyor. Duncan rolündeki karizmatik (hatta çizgi romandakinden bile daha cool) Mads Mikkelsen ve Camille rolündeki Vanessa Hudgens dışındaki tüm karakterler karton, karikatürize veya tamamlayıcı konu mankenleri şeklindeler. Belki tipleme ciddiyetine baş kötü adam Blut'ın sağ kolu Vivian rolündeki, Vikings dizisinin Lagertha'sı olarak tanınan güzel Kanadalı oyuncu Katheryn Winnick'i de dahil edebiliriz. Deadmau5 adıyla elektronik tabanlı müzik yapan Kanadalı Joel Thomas Zimmerman müzikleri için de ayrı bir övgü cümlesi kuralım. Duncan'ın geçmişte yaptığı bir infazla ilgili sürekli gördüğü rüyanın sürpriz bir yere çıkması, filmin dramatik yönüne katkı sağladığı gibi, devam filmine de kapı aralar nitelikte. Polar her şeyin ötesinde, dahil olduğu her projeye, her role çok şey katan 56 yaşındaki Danimarkalı usta aktör Mads Mikkelsen'in engin karizmasından en iyi şekilde faydalanmış bir aksiyon filmi. 67 yaşındaki Liam Neeson'ın son yıllarda elde ettiği veteran aksiyon kahramanlığı, gelecekte Mikkelsen'in de üzerine yapışır mı bilinmez. Polar'dan sonra bu tarz filmlerden çok teklif alacağı kesin. Şayet bunlar Polar gibi gelişmeye, kendi evrenini yaratmaya müsait filmler olmayacaksa ve en önemlisi onun karakter oyunculuğu kariyerini etkileyecekse şikayet edebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder