18 Mayıs 2016 Çarşamba

The Invitation (2015)


Yönetmen: Karyn Kusama
Oyuncular: Logan Marshall-Green, Tammy Blanchard, Emayatzy Corinealdi, Michiel Huisman, John Carroll Lynch, Michelle Krusiec, Mike Doyle, Jordi Vilasuso, Jay Larson, Marieh Delfino, Lindsay Burdge
Senaryo: Phil Hay, Matt Manfredi
Müzik: Theodore Shapiro

Eden ve Will’in bir kaza sonucu çocuklarını kaybetmesinin ve bu yüzden ayrılmalarından iki yıl sonra bir araya gelen kalabalık bir arkadaş grubu, Hollywood'daki Eden'ın malikanesinde buluşurlar. Yeni sevgilisi Kira ile davete katılan Will uzun süredir gelmediği eski evindeki değişiklikleri gözlerken, Eden’ın yeni eşi David, o eski dostları 40 yıldır tanıyormuş gibi davranmaktadır. Üstelik evde kimsenin tanımadığı tuhaf bir kadın ve bir erkek de David'in arkadaşları olarak bulunmaktadırlar. Gruptan Choi hala davete gelmemiştir. Şarap eşliğinde sohbet ilerledikçe itiraflar başlar. David, Eden ve evdeki diğer iki yabancının Meksika gezisinde yaşadıklarından kaynaklanan itiraf süreci, evdeki diğer misafirleri de yavaş yavaş etkilemeye başlar. Oğlunun acısını hala atlatamamış ve davete geldiğinden beri şüpheli bir ruh hali içinde olan Will, tuhaf birşeyler döndüğünü düşünmektedir.

Æon Flux, Jennifer's Body ve Girlfight gibi birbirinden alakasız ve önemsiz filmler yönetmiş Karyn Kusama ve Æon Flux, Clash Of The Titans, Ride Along 1-2 gibi dereden tepeden filmlerin senaryosunu yazmış Phil Hay ve Matt Manfredi işbirliğinde çekilen The Invitation'a, belki de bu alakasızlıklar ortaklığının verdiği en iyi meyve olarak bakmak mümkün. Büyük bir trajedi sonucu ayrılan bir çiftin boşandıktan sadece iki yıl sonra, bu defa yeni partnerleriyle bir davette buluşmaları fikrini kabullenmek filmin önünde önemli bir engel gibi görünse de, ayrıca senaristlerin bunu gecenin ilerleyen saatlerinde nasıl kullanacaklarını kestirmek güç olmasa da, filmin asıl gelmek istediği nokta başka. Bunu söylersek sürprizleri ve akışı bozabileceğimiz için şu kadarını söyleyelim. The Invitation, gerilimli ve gizemli bir atmosfer üzerine dramatik serpiştirmelerde bulunan, hem o atmosferi iyi kurmuş, hem de serpiştirmeleri yerinde yapmış bir film. Yine kendisi gibi bağımsız bir film olan 2013 yapımı Coherence ile benzerlikler taşıyor. (Bu spoiler sayılmaz.) Sadece oradaki gibi sci-fi bir durum yok.

Bir yandan hala oğlunun yasını tutan Will sayesinde dramatik bir yapı kuran, diğer yandan Eden, David ve onun iki misafiri ile rahatsız edici bir hava yaratan film, diğer konukları da amacına hizmet edecek şekilde verimli kullanıyor. Senaristler Phil Hay ve Matt Manfredi, ortalara doğru filmi çok iyi yükseltip şık bir twist ile tansiyonu yeniden düşürüyorlar. Ama o düşük tansiyonun filmi düşürmesine izin vermeden hemen müdahale edip son yarım saatte filmi başka bir boyuta taşıyorlar. Finalde de başka bir sürpriz ile o boyutun kapsamını iyice genişleterek, mesajını iletmek istediği konunun hem kendisini, hem de günümüze farklı biçimlerde yansıyan suretlerini hatırlatabiliyor. Will rolündeki Logan Marshall-Green, çeşitli filmlerde silik yan rollerde görünen bir oyuncuydu. Ama The Invitation ile hem acılı bir baba, hem geçmişle bağlarını kopardığını iddia eden eski eşinin bu tutumunu hazmedemeyen bir eski eş, hem de dedektif edasıyla etrafına şüpheyle bakan bir adam olabilen oyuncu, baştan sona bir filmi  taşıyabilecek kapasitede olduğunu kanıtlamıştır herhalde. The Invitation, başladığı gibi bitmeyen, kontrolden çıkacağı belli davetleri, tek mekan gerilimlerini konu edinen filmleri sevenlerin izlemesi gereken bir yapım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder