3 Nisan 2015 Cuma

Capturing The Friedmans (2003)


Yönetmen: Andrew Jarecki
Müzik: Andrea Morricone

Andrew Jarecki'nin yönettiği Capturing The Friedmans, 80'li yıllarda Long Island'ın Great Neck kasabasında saygıdeğer bir öğretmen olan Arnold Friedman ile onun üst-orta sınıf Yahudi ailesinin yaşadığı büyük şoku konu alan bir belgesel. Eşi Elaine ve üç erkek çocuğuyla tipik bir Amerikan ailesi yaşantısı sürerken polisin çocuk pornosu ile ilgili dokümanları takip eden istihbarat ağına takılan Arnold'ın ofisinde bu yayınlar bulununca ülke çapında sosyal bir şok dalgası başlıyor. Okul dışında özel müzik dersleri de veren Arnold, dalga dalga büyüyen bu olayın yankılarıyla bir anda tüm toplumun hedefi haline geliyor. Bu olaydan onun kadar, hatta belki daha fazla etkilenen aile fertlerinin profillerine yoğunlaşan belgesel, boşanan anne ve babalarının arasında kalan üç erkeğin (bu film için beyanat vermek istemeyen ortanca evlat Seth hariç) bu lekeli geçmişle yüzleşmelerini sağlıyor.

Olay patlak verdikten sonra yaşanan kaos, çalkantılı hukuki bir süreci de beraberinde getiriyor. Özel dersler esnasında yaşananları birer işkence seansı, öğrencileri de seks köleleri olarak yansıtan polis kayıtlarının gerçekçi olmadığı, polisin çocuklar üzerindeki baskıcı ifade alma tekniklerinin yargı sürecine etkileri de Jarecki tarafından inceleniyor. Çocukken  bu ifadeleri baskıyla onaylayanların, büyüdüklerinde hiç de kötü şeyler yaşamadıklarını anlatmaları, üstelik en küçük evlat Jesse'nin de babasının suçlarına ortak olduğunun iddia edilmesi ortalığı daha da karıştırıyor. Kamu vicdanının sağlanması için emniyet ve yargı güçlerinin bireyleri birer kurban olarak görmekten çekinmeyen anlayışını eleştiren film, Arnold'ın pedofili kimliği ile suçlu kimliği arasında bir fark olup olmadığını da bu adalet arayışına ortak ediyor.

Film çekmeyi çok seven, hayatlarının bir çok evresini filme almış Freidmanlar, bu kayıtların da katkısıyla belgesele çok önemli arşiv zenginliği sağlıyorlar. Mutlu günler kadar, olay sonrası kefaletle serbest kalan Arnold'ın ailesiyle birlikte dava sürecini tartıştıkları görüntüler, Jesse'nin hapse girmeden önceki ruh hali, Elaine'in psikolojisi ve dahası belgeselin kurgusunda yer buluyor. Elaine'in kocası Arnold'a olan öfkesiyle, babalarından yana bir tavır koyan David ve Jesse'nin annelerine karşı suçlayıcı tutumları, filmi bir belgesel olmaktan çıkarıp, çoğu kez içinden çıkılması güç bir aile dramı haline sokuyor. Ağır bedellere rağmen geçmişin çirkinliğini bir şekilde geride bırakmak, hayata farklı bir sayfadan devam etmek için ümitlerin tükenmeyeceğini de belirtmeyi ihmal etmiyor. 2004 yılında En İyi Belgesel Oscar'ına aday olan Capturing The Friedmans, tüyler ürpertici gerçekleri ve iddialarıyla mutlaka görülmesi gereken bir yapım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder