25 Mayıs 2013 Cumartesi

Maniac (2012)


Yönetmen: Franck Khalfoun
Oyuncular: Elijah Wood, Nora Arnezeder, Liane Balaban, Megan Duffy, Jan Broberg, America Olivo, Sammi Rotibi, Genevieve Alexandra, Steffinnie Phrommany, Joshua De La Garza
Senaryo: Alexandre Aja, Grégory Levasseur, C.A. Rosenberg, Joe Spinell
Müzik: Rob

1980 yapımı William Lustig filminin yeniden çevrimi olan Maniac’in yönetmenliğini bu kez Franck Khalfoun yapıyor. Cansız manken dükkanı sahibi Frank’in geceleri bir seri katile dönüşerek öldürdüğü kadınların kafa derilerini yüzüp mankenlere takma saplantısı üzerine şekillenen film, korkudan çok psikolojik gerilime oynuyor. İlk filmi izlemediğim için nasıl bir remake ile karşı karşıya olduğumuzu bilemeyeceğim. Orijinal filmin senaryosunu C.A. Rosenberg ile beraber yazan ve Frank rolünü oynayan Joe Spinell’in ardından yeniden çevrim için Alexandre Aja’nın senarist ve yapımcı olması farklı bir heyecan dalgası yaratmıştı. Gösterildiği ufak festivallerde de iyi eleştiriler aldı. Ama ortada (bazı eleştirilerde okuduğum üzere) çok fazla abartılacak bir şey olduğunu düşünmüyorum. Hatta birçok yönden filmin vasat ve altı olduğu bile söylenebilir.

Hitchcock klasiği Psycho’dan bu yana defalarca işlenen bir seri katil profiline, hele de mankenlerin kafasına gerçek kafa derisi yerleştirme saplantısının bile 1980’de ele alınmışlığına yeni bir şeyler katamayacağını bilen Alexandre Aja ve Franck Khalfoun, filmi stilize bir teknikle ele almayı uygun görmüşler. Bu da filmi Frank’in gözünden izlediğimiz bir POV sıkıcılığına hapsetmiş. Bunun seyirciyi karakterle özdeşleştirme yöntemi olması, karakterin temelleri Oedipus’a dayanan kompleksleri ve yüzlerce benzerine tanık olduğumuz hikayenin akmaması yüzünden bu defa geri tepiyor denebilir. Şayet kasten özdeşleştirmeme amacı güdülüyorsa bu da çok sığ bir tercih. İmdada yetişen dikiz, tavan, boy aynaları, su birikintileri ve vitrin camları Frank’in (ve Elijah Wood'un) suratını ara ara görmemizi sağlıyor ama orada da bir oyunculuk değil, sadece bir duruş gördüğümüz için havaya girmemiz zorlaşabiliyor. Gereksiz yeniden çekimlerden biri.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder