21 Nisan 2012 Cumartesi

Lonely Hearts (2006)


Yönetmen: Todd Robinson
Oyuncular: John Travolta, James Gandolfini, Jared Leto, Salma Hayek, Scott Caan, Laura Dern, Michael Gaston, Bruce MacVittie, Dan Byrd, Alice Krige
Senaryo: Todd Robinson
Müzik: Mychael Danna

1940'lı yılların sonunda Martha Beck ile Raymond Fernandez Amerika'da bilinen adlarıyla “Yalnız Kalpler” katilleriydi. Avlarını seçme yöntemleri ilginçti. Gazeteye ilan veriyor, ilana cevap veren terk edilmiş dul kadınlara yaklaşıyorlardı. Böylelikle tuzağa düşen kadınları hem dolandırıyor hem de öldürüyorlardı. Ray ile Martha'nın tanışması da bu yöntemle olmuş, ancak ikili birbirlerini görür görmez aşık olunca beraber dolandırmaya ve öldürmeye başlamışlar. Ray kadınları baştan çıkarırken, onun kızkardeşi rolü yapan Martha ortaya çıkıyor, kadınları hallettikten sonra servetlerine konuyorlardı.

1969 yılında The Honeymoon Killers adıyla filme alınan bu hikâyenin farklı bir yorumu olan Lonely Hearts, Todd Robinson’ın bu seri cinayetleri baz alarak yazıp yönettiği bir polisiye dram. Cinayetleri araştıran dedektiflerden biri olan ve filmde John Travolta’nın canlandırdığı Elmer C. Robinson’ın yönetmenin büyükbabası olması ise kaynağını güçlendiriyor. Bu yüzden Robinson’ın filmi derinleştiren kurgusu yer yer ağırlaşan, ama kendini dik tutan bir tempo içinde kendini belli ediyor. Dramatik iniş çıkışlar, finale doğru yükselen tempo ve dedektif Robinson’ın özel yaşamının bir parça öne çıkarılışı filmi mainstream kalıplarında tutuyor olsa da, bittikten sonra gerçekten yaşanmış bu cinayetlerin vahametini seyirciye geçirebiliyor.

John Travolta ve James Gandolfini’nin mafyöz vitrine sahip kanun koruyucu güvencelerinin karşısına Martha ve Ray ikilisinin kötü emellerinin konması filmi tekinsiz bir dengede tutuyor. Bu ikilinin ilişkilerindeki şiddet ve tutku da kendi iç dinamiğinde ilerliyor. Başarılı cast kurulumu içinde özellikle Jared Leto sinir bozucu Raymond Fernandez rolüyle kendini sivriltiyor. Salma Hayek’in bile fena oynamadığı bir film olarak Lonely Hearts, Amerikan suç tarihinde tahmini 20 kadar cinayeti benzer yöntemlerle işleyen çiftin (biraz da lokal kalmış olması sebebiyle) fazla bilinmeyen hikâyelerini aydınlatan vasatın üzerinde bir suç yapımı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder