8 Nisan 2008 Salı

Tropa de Elite (2007)


Yönetmen: José Padilha
Oyuncular: Wagner Moura, Caio Junqueira, André Ramiro, Milhem Cortaz, Fernanda de Freitas, Fernanda Machado, Fábio Lago, Alexandre Mofatti, Maria Ribeiro
Senaryo: André Batista, Luiz Eduardo Soares, Bráulio Mantovani, José Padilha, Rodrigo Pimentel,
Müzik: Pedro Bromfman

Tropa de Elite akıcı, sert ve çoğu zaman da baş dondüren bir tempoda seyretmesine rağmen çift taraflı eleştiri oklarını yürekli bir biçimde fırlatmış bir yapım. Ateş hattının tam ortasına durup son yılların en cesur filmlerinden birini çeken yönetmen José Padilha'nın 2002 yapımı Ônibus 174 belgeselini şiddetle öneriyorum. Bir otobüs kaçırma eylemini konu alan belgeselde Brezilya polisinin acil durumlarda nasıl hareket ettiğini gösteren çok çarpıcı bir belgeseldi.

O zamandan beri mimlenmiş olan Padilha, Tropa de Elite'in çekimlerinde bu yüzden çok sıkıntı yaşamış. Hem mafya, film ekibinin bir bölümünü kaçırmış, hem de polis, imajlarının zedelendiği gerekçesiyle filmin gösterimini yasaklamaya çalışmış. Kısaca iki tarafa da yaranamamış, zaten yaranmak gibi bir amacı da olmayan mangal yürekli bir film Tropa de Elite... Sırf belgesel havası yaratmamak için kişisel dramlardan da faydalanmış ve bu sayede daha dengeli bir dil elde etmiş. Bir yandan genel anlamda ikili eleştirisini yaparken, diğer yanda da hikayesine sadık biçimde ilerliyordu. Filmin gelip gelip kişisel bir intikam meselesine dayanmasını eleştirenlerin, bu dengeye tam anlamıyla hakim olamadıklarını düşünüyorum. O intikam sayesinde izleyenin tutacağı taraftan ziyade, tutacağı tarafı ne amaçla tuttuğunun şaşkınlığını yaratmayı başarıyor film.

Filmde vicdani açıdan iyi/kötü ile onların temsil ettiklerinin iç içe geçmişliğinin neden olduğu yozlaşma son derece çıplak bir bakış açısıyla ele alınmış. Özellikle Matias karakteri üzerinden ilerleyen bölümler, polis karşıtı/yanlısı tabloyu daha net biçimde göz önüne serer nitelikteydi. Zaten bana göre filmin en önemli oyunculuk başarısı da Matias'ı canlandıran André Ramiro'nundu. Tabi Nascimento'yu canlandıran başrol oyuncusu Wagner Moura'ya ayrıca değinmek gerek. Carandiru ve Cidade Baixa'daki performanslarını çok beğendiğim oyuncu yine sağı solu belli olmayan havası ile elit birliğin en has adamı rolüyle her sahnesinde göz doldurdu. Mutlaka görülmesi gereken bir film.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder