6 Nisan 2016 Çarşamba

What We Do In The Shadows (2014)


Yönetmen: Jemaine Clement, Taika Waititi
Oyuncular: Jemaine Clement, Taika Waititi, Jonny Brugh, Cori Gonzalez-Macuer, Stu Rutherford, Ben Fransham, Jackie van Beek, Elena Stejko, Rhys Darby
Senaryo: Jemaine Clement, Taika Waititi
Müzik: Plan 9

Bir belgesel ekibinin, Viago, Vladislav, Deacon ve Petyr isimli dört vampirin aynı evde yaşadığı gündelik hayatlarını filme alma fırsatı yakalamalarıyla yaşanan komik, fantastik ve absürt olayları konu alan What We Do In The Shadows, Jemaine Clement ve Taika Waititi'nin yazıp yönettiği bir yapım. Bu ikiliden Clement, 2007-2009 arasında çok ses getirmiş komedi dizisi Flight Of The Conchords'un yaratıcılarından birisi. Waititi ise birkaç bölüme senarist, yönetmen, oyuncu olarak konuk olmuş, bunun dışında bazı film ve dizilerde de yazar / yönetmen olarak çalışmış biri. Hatta şu an 2017'de gösterime girmesi planlanan üçüncü Thor halkası Thor: Ragnarok filminin görünürdeki yönetmeni. Bu film, Clement ve Waititi'nin 2005 yılına ait What We Do In The Shadows: Interviews With Some Vampires adlı kısa filminin orijinal fikri üzerine uzun metraj haline getirilmiş bir "mockumentary". Bu orijinallik, genel olarak şık espriler ve göndermelerle kendi absürtlüğüne sahip çıkan, bu tuhaflığını da ciddiye alan biçimde beliriyor.

Flight Of The Conchords, The Office tarzı minimal mizahın yansıdığı anları, başarılı özel efektler, yalancı arşiv görüntüleri ve gore sahnelerle bütünleştirerek çabucak kendi dilini oluşturan film, bu dilden anlayan kadar anlamayanı da bulunabileceğini çok da kafaya takmayan bir yapıda. Birbirinden renkli karakterleri ile "vampirler aramızda yaşasalardı" ya da "birkaç yüzyıl yaşındaki birkaç erkek vampir aynı evde yaşasaydı" komiğinden hareketle bir altyapı oluşturan Clement ve Waititi, vampir klişelerinden ve aynı evde yaşayan bir grup bekar erkeklik hallerinden harmanlanmış esprilerini kendi bakış açılarıyla bu altyapının üzerine serpiyorlar. Mesela aynı evde yaşayan bir grup vampirin, biriken bulaşıklarla ilgili olası muhabbetlerinden kendilerine uygun olanları seçip senaryolaştırıyorlar. Bunu bir sahte belgesel gibi kurgularken röportaj mizansenleri ve buluntu kamera dümenleri yapmayı da ihmal etmiyorlar.

Yine Clement ve Waititi ile birlikte Jonny Brugh çok sempatik bir üçlü olarak çağımızın gariban vampirleri konseptine uygun mizahi performanslar sunuyorlar. Sadece şu sonradan vampir olan Nick ve onun kankası Stu'ya ayrılan zamandan biraz tasarruf edilip daha fazla Petyr görmek iyi olurdu. Vampir - Kurt Adam husumeti, Twilight, Blade ve found footage göndermeleri, Balkan esintileri taşıyan müzikleri ve kaçırmış olabileceğimiz başka detaylarla zengin bir bağımsız. Dizisi olsa belki Flight Of The Conchords'tan daha çok malzeme ve soluk içerebilecek What We Do In The Shadows, kullandığı kadar kullanmadığı mizahi materyallerini bu sayede tadında bıraktığı için de yıllar geçtikçe sevgi saygı biriktiren bir film. Bu biriktirme sonucu muadilleri sayılabilecek This Is Spinal Tap, Four Lions, In The Loop gibi yapımlar arasında anılması kimseyi şaşırtmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder