10 Aralık 2015 Perşembe

Man Up (2015)


Yönetmen: Ben Palmer
Oyuncular: Lake Bell, Simon Pegg, Rory Kinnear, Olivia Williams, Sharon Horgan, Ophelia Lovibond, Henry Lloyd-Hughes, Ken Stott, Harriet Walter, Stephen Campbell Moore
Senaryo: Tess Morris
Müzik: Dickon Hinchliffe

Tess Morris'in yazıp Ben Palmer'ın yönettiği Man Up, evlenmek için ümidini kaybetmek üzere olan 34 yaşındaki Nancy'nin tesadüf eseri trende karşısında oturan 24 yaşındaki Jessica'nın "kör randevusu" ile buluşması, ama bozuntuya vermeyip potansiyel gördüğü bu randevuyu Jessica olarak sürdürmesiyle yaşanan komik olayları izlediğimiz sevimli bir romantik komedi. Online satış işinde çalışan 40 yaşındaki Jack ile kısa sürede kaynaşan Nancy, aynı gün anne ve babasının . evlilik yıldönümleri için de bir konuşma yapacaktır. Ama eski tanıdıklar, eski eşler ve yaşanan türlü aksilikler Nancy ve Jack'in bu buluşmasını unutulmaz bir güne dönüştürür.

Man Up'ın en belirgin özelliği, 90'lar sonu, 2000'ler başı Hugh Grant romantik komedilerini anımsatan, özlediğimizi fark ettiğimiz sıcak, samimi ve çok enerjik bir film olması. Jack'in dahil olmasıyla ivme kazanan film, hızlı akan ve duygusal zekası zengin diyalogları ile iyice kıvama geliyor. Üstelik Nancy'nin Jessica yerine geçmesi ve bunların yol açtığı komik yanlış anlamaları / yalanları yerinde kullanıp cebine koyduktan sonra bu durumu fazla uzatmayıp gerçeği açık ediyor. Bu erken açığa çıkış yüzünden kredi kaybedeceği düşünülürken çok zekice durumu lehine çevirecek hamleler ortaya koyuyor. Finaline kadar cebinde biriktirdiklerini de çeşitli yer ve zamanlarda çıkarıp ekonomik biçimde kullanıyor. Yer yer karikatür ve absürt olmayı kafaya takmayıp, kısa süresi dahilinde romantik komedi gereklerini başarıyla uyguluyor.


Başlangıçta Nancy'yi tek izlediğimiz bölümlerde bir tutukluk yaşansa da, Jack ile karşılaşmaları ile hemen bir sıcaklık oluşmaya başlıyor ki, bir romantik komedi bunu kısa sürede başarıyorsa sonrasından da beklentiler artıyor. Nancy'nin birbirinden renkli teorileri, taze dul Jack'in çaresiz eş arayışının sebep olduğu delişmen yapısı filmin temposunu hep zinde tutarak bu beklentilere cevap veriyor. Nancy ve Jack'in doğru insanı bulmaya yönelik çatışmalarının yarattığı sözde uyumsuzluk, tatlı bir hüzün sosuyla aslında güzel bir uyuma işaret ediyor. Bazen abartılı ve karikatür durum / kişiler bile bu çekiciliği bozmuyor.

Bahsettiğimiz dönemin yapımlarıyla hoş vakit geçirmiş izleyiciler için Lake Bell - Simon Pegg uyumunu eğlenceli sahneler, hınzır diyaloglar, bazıları 80'lerden seçilmiş güzel şarkılar eşliğinde izlemek keyif veriyor. Man Up, her eli yüzü düzgün romantik komedi gibi doğru insanı bulmak, tüm aksiliklere rağmen ona tutunmak üzerine bir günü anlatan, özellikle Simon Pegg hayranlarının kaçırmaması gereken, Lake Bell'i de parlatan bir yapım. Hatta Nancy ve Jack'in konumunda olanlar için adeta pamuk şekeri gibi. Mesajları güzel ve bir tanesi de çok net: "Fuck the past!"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder