27 Nisan 2013 Cumartesi

What Richard Did (2012)


Yönetmen: Lenny Abrahamson
Oyuncular: Jack Reynor, Roisin Murphy, Lars Mikkelsen, Sam Keeley, Gavin Drea, Patrick Gibson, Lorraine Pilkington, Rachel Gleeson, Padraic Delaney, Gabrielle Reidy, Mella Carron
Senaryo: Malcolm Campbell, Kevin Power
Müzik: Stephen Rennicks

Kevin Power´ın romanından uyarlanan, Lenny Abrahamson’un yönettiği What Richard Did, yakışıklı ragbi yıldızı, başarılı öğrenci, sorumluluk sahibi, arkadaşlarının lideri konumundaki Richard Carlson’ın öfkesine yenilerek yaptığı bir hata sonucu kendisini ve çevresini güç durumda bırakışını işleyen İrlanda yapımı bir dram. Yaklaşık 80 dakikalık süresini konusunun elverdiği ölçüde ekonomik kullanan, fakat buna rağmen bazı anlarda sarkabilen bir film olarak meselesini genel anlamda aktarabilmiş denebilir. Bir boyband üyesi gibi iyi görünümlü (ki bu benzerlik bazıları için gerçekten iticidir) ve varlıklı bir ailenin çocuğu (bu da öyle!) olan Richard ile seyirci arasında empati yaratmak ile yaratmamak arasında gidip gelen Malcolm Campbell’ın uyarlama senaryosu, şayet asıl amacı bu gel-git üzerinden rota çizmekse başarı sağlıyor denebilir.

Genele vurursak sakin ama kendi içinde bir temposu olan film, Richard’ın sosyal, olgun, hırçın ve telaşlı karakter özelliklerini yine kendi ekonomisi dahilinde akıp kokmayan bir karışım haline getiriyor. Bu özelliklerden vicdan hesaplaşması ise, Richard’ın yaptığı şeyin seyirciye net ve etkileyici biçimde verilmemesi yüzünden sık sık havada asılı kalıyor. Bu hesaplaşma uzadıkça ve yaşadıkları yüzünden Richard bazı olumlu özelliklerini öteledikçe film ufak yaralar alıp bunları yara bandıyla kapatmaya çalışıyor. Richard’ın Lara ile ilişkisinin naif anları bu paralellikte filme olumlu katkılar sağlıyor. Filmin etik müdahalelerden kaçınan tutumu da onu daha (acı ama) gerçek bir konuma getiriyor. Böylece karakterinin vicdan yaraları ile elindekilerden vazgeçmek istemeyen bencilliği arasında bir denge oluşturulmaya çalışılıyor. Bu noktada ise “dört ayağı üzerine düşen zengin çocuğu” etiketinden nasibini alıyor. Ne yazık ki bu etikete rağmen hayatın birileri için bittiği, birileri için kaldığı yerden devam ettiği gerçeği filmi ayakta tutuyor.

Sömürmeye uygun olmasına karşın oyunculuk yönünden sivri performanslar içermeyen What Richard Did, sadece Richard’ın babası Peter rolündeki tecrübeli Danimarkalı oyuncu Lars Mikkelsen ile az da olsa fark yaratıyor. Richard rolü için temiz yüzlü ancak onu duruma göre maske gibi algılatacak Jack Reynor’ın seçilmesi de uygun sayılır. Diyaloglardaki olgun görünme çabaları ve hazırcevaplılık zaman zaman bunların bir roman veya senaryo cümleleri olduklarını fazla ele verdiğinden samimiyetini sorgulatabiliyor. Olumlu özelliklere sahip olsa da, What Richard Did’in 32. İstanbul Film Festivali’ndeki o kadar iyi film arasından Altın Lale Ödülü kazanması kesinlikle adaletsiz ve kötü bir karar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder