18 Şubat 2010 Perşembe

An Education (2009)

 
Yönetmen: Lone Scherfig
Oyuncular: Carey Mulligan, Peter Sarsgaard, Alfred Molina, Olivia Williams, Dominic Cooper, Rosamund Pike, Emma Thompson
Senaryo: Nick Hornby
Müzik: Paul Englishby

Lynn Barber’ın anılarından, Nick Hornby'nin (High Fidelity, About A Boy) kaleminden çıkma An Education, 60’lı yıllarda itaatkâr ev kadını annesi ve tatlı sert babasıyla yaşayan lise öğrencisi Jenny merkezli bir banliyö dramı. Derslerinde başarılı olan, üniversite için babasının yoğun baskıları sonucu Oxford’u hedefleyen Jenny’nin hayatı, 30'lu yaşlarındaki yakışıklı David ile yağmurlu bir günde tanışmasıyla değişmeye başlıyor. Ortağı Danny ile tuhaf yollardan tablo alım satımıyla uğraşan hali vakti yerinde David’in Jenny’ye aşık olması, Jenny’nin de birçok hayalini gerçekleştiren bu adama karşı teslim oluşu, beraberinde unutulmaz romantik anları, hayat-eğitim ilişkisinin sorgulanmasını ve beklenmedik dramatik sürprizleri de getiriyor.

 
Geçtiği dönem itibariyle erkek egemen bir toplum olmanın, bu vesileyle kızların ancak okumakla kendilerini topluma kanıtlayabileceklerinin altını biraz da didaktik bir üslupla çiziyor film. Fakat altını çizdiği bir şey daha var ki, o da şayet zengin bir koca bulurlarsa eğitime dair tüm çaba ve hayallerin gereksizleşeceğine yönelik oportünist eğilimler. Kızının Oxford’da okuması fikrini şiddetle savunan bir babanın bile teslim olacağı türden “zengin kocanın karısına bakması” fikri, Paris’e gidip caz dinlemek, nezih restoranlarda yemek yemek için eğitimin zor ve sıkıcı yollarından geçmek yerine kestirme yol arayışı, sadece 60’ların değil, günümüzün de bencil ve hazırcı tutumunu yansıtıyor. Böylece “hareket karakterdir” gibi güzel bir sözü dolaylı ve kestirme yollardan yorumlama fırsatı yaratıyor film. Ev kadını, meslek sahibi, öğrenci veya bir erkeğin aksesuarı olarak kadın olmanın farklı suretlerine başarıyla değiniyor. Didaktik üslup, eğitim olgusu sözkonusu olunca çoğu kez gerekli hale gelebiliyor. İşte film, bu gerekliliği romantik seyrine zarar vermeden etkili diyaloglarla iletmeye çalışıyor. Kimi zaman geceyarısı tavadan donmuş yağ lekesini çıkartmaya çalışan hayata karşı tüm heyecanını yitirmek zorunda bırakılmış bir anneyle, kimi zaman da okul müdiresine “bizi eğitmeniz yeterli değil, bize bunu neden yaptığınızı anlatmalısınız” diye isyan eden bir öğrenciyle ileteceğini de iletiyor.

Danimarkalı kadın yönetmen Lone Scherfig’in yönettiği An Education, BBC Films şirketi tarafından sunulan bir film. Nick Hornby'nin senaryosu da BBC dizilerinin alışıldık hazırcevap ve sevimli görüntüsüne uzak sayılmaz. Hatta çeşitli yönlerden siyah-beyaz Yeşilçam dönemi filmlerine de öyle. Kostüm, makyaj ve çevre düzeni özenle tasarlanmış filmin çok iyi oturtulmuş oyuncu kadrosu filmi sırtlayan en önemli unsurlardan. Özellikle Çalıkuşu Jenny rolüyle genç oyuncu Carey Mulligan ve babası Jack olarak izlediğimiz usta oyuncu Alfred Molina çok etkileyici anlar sunuyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder