20 Ocak 2007 Cumartesi

Shadowless Sword (Muyeong geom) (2005)


Yönetmen: Young-jun Kim
Oyuncular: Ji-Woo Choi, Ho-bin Jeong, Jun-ha Jeong, Su-ro Kim, Ki-yong Lee
Senaryo: Young-jun Kim

926 yılında Balhae ülkesi, Georan tarafından düşürülmüştür. Georan ise Dongranguk ülkesini kurar. Balhae’den sağ kalanlar ise ülkelerini yeniden kurmak için çalışmaya başlarlar. Ancak ailede kral olabilecek herkes öldürülmüştür. Geriye sadece bir kişi kalmıştır. O kişi de uzaklarda bir yerde saklanıp ticaretle uğraşmayı tercih eden Prens Jeonghyeon’dur. Georan, krallığın bu son varisini bulup yok etmesi için Katil Bıçaklar Ordusu’nu, Balhae ise müstakbel krallarını bulması için üstün bir savaşçı olan güzel subay Yeon Soha’yı göndermiştir.
  
Shadowless Sword, Uzakdoğu’nun destansı aşk-entrika-aksiyon üçgenine sahip son dönem yapıtların bir başka çarpıcı örneği. Bu tarzda izlediğimiz diğer filmlerde bulunan görkemli kostümleri, estetik kavga sekanslarını, etkileyici planları ve masal havasındaki oyuncu performanslarını Shadowless Sword'da da görüyoruz. Yukarıdaki üçgenle harmanlanmış filmler çoğaldıkça, kalite konusunda da bir ayrım belirginleşti. Özgün çalışmaların yanında, başarısız taklitlere de rastlanmaya başlandı. Shadowless Sword'u rahatlıkla bu türün başarılı örnekleri arasında gösterebiliriz.

Kral olmak için gerekli meziyetlere sahip olmadığını düşünen Prens Jeonghyeon ile, onun kral olabilmesi için hayatını ortaya koyan subay Yeon arasındaki gizemli çekim, tarihi epik aksiyon filmlerinde rastladığımız tutkulu aşk üçgenlerine benzese de, burada bir üçgenden ziyade, kral-hizmetkar romantizminin çekiciliği söz konusu. Ama bu romantizm, filmin sonuna dek korunan bir kontrole sahip. Daha çok, sadakat ve inanç kavramlarını yücelten bu ilişki, tüm kötülüklere karşın ayakta kalabilmenin yolunu bu kavramlara dayandırmakta ve onları korumakta buluyor. Aşk üzerindeki tül perdeyi ise aynı titizlikle yerinde tutuyor.


Yine masalsı filmlerde, dönemin en büyük silahı olan kılıçlara çeşitli kişilikler, fantastik güçler veya o kişilikleri ve güçleri sembolize eden anlamlar yüklendiğini görmekteyiz. Bu filmde de yine hakimiyeti temsil eden bir kılıç bulunmakta. Üstelik yine fantastik ve oldukça yaratıcı bir kılıç tekniğiyle de tanışıyoruz. Bu unsurlarla beraber filmdeki görkemli kostümler, planlar, mekanlar ve dövüş sahneleri, filme anime-bilim kurgu tadı vermekte ve bu tat, tarihi filmlerde görülmesi muhtemel kasvetli havayı da dağıtmakta. Özellikle de pazar yerinde, damda, ormanda, su altında ve finalde izlediğimiz kavga sahneleri, koreografisi ve estetiğiyle keyifli anlar yaşatıyor.

Lee Seo-jin, Yoon Soy, Lee Gi-yong ve Shin Hyeon-joon, Güney Kore sinemasının yeni nesil popüler ve yetenekli oyuncularından. Bu iki erkek, iki bayan oyuncu, iki iyi-iki kötü karakteri yansıtırken, kötülerin bile olgun bir şekilde karakterize edilmesini sağlıyorlar. Her masalın bir kıssadan hissesi olduğu üzere Shadowless Sword'un mesajı da, “kılıç insanları öldürmek için değil, senin değer verdiğin bir şeyi korumak içindir” şeklinde ve bu mesajı destekleyen güçlü bir öyküye, estetik bir görselliğe sahip. Kimilerine aşırı fantastik kaçan bu türün meraklılarının kesinlikle kaçırmaması gereken bir film.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder