26 Eylül 2016 Pazartesi

Das ewige Leben (2015)


Yönetmen: Wolfgang Murnberger
Oyuncular: Josef Hader, Tobias Moretti, Nora von Waldstätten, Roland Düringer, Christopher Schärf, Margarete Tiesel, Johannes Silberschneider, Sasa Barbul
Senaryo: Wolf Haas, Josef Hader, Wolfgang Murnberger
Müzik: Sofa Surfers

Yazar / senarist Wolf Haas, yönetmen Wolfgang Murnberge ve aktör Josef Hader. Bu üçlü sırasıyla Komm, süsser Tod (2000), Silentium (2004), Der Knochenmann (2009) ve Das ewige Leben (2015) filmlerinde el ele vermiş ve ortaya çok başarılı suç kara komedileri çıkarmış bir ekip. Wolf Haas'ın belayı mıknatıs gibi çeken karakteri Simon Brenner üzerinden sürdürdüğü polisiye roman serisinin dördüncü halkası Das ewige Leben (Life Eternal), bu serinin istikrarını başarıyla sürdüren bir film. Polis eskisi Brenner, işsiz, meteliksiz, sigortasız kalınca doğup büyüdüğü memleketi Graz'a döner. Ailesinden kalan köhne eve yerleşen Brenner, yakın dostu Köck bir cinayete kurban gidince, kendisi de alkollü ve migrenli bir gece sonrası hastanelik olunca, eski arkadaşlarıyla, eski sevgilisiyle, evveliyatı 70'lere dayanan ve bu arkadaşlar arasında örtbas edilmiş sırlarla dolu bir suç geçmişiyle yüzleşmek zorunda kalır.

Bu ekibin bir önceki filmi Der Knochenmann için düşündüklerimizin veya yazdıklarımızın birçoğunu Das ewige Leben için de kullanabiliriz. Zaten aynı karakteri farklı bir maceraya konu edince ve tarz olarak bu ekip ruhunu koruyunca ortaya az miktarda devam filmi, bol miktarda yeni bir film çıkıyor. Wolf Haas'ın kara mizah ile ciddiyet arasında sürekli gidip gelen üslubunu, kenarından kıyısından Coen kardeşlerin üslubuna benzetmiştik. Film Haas'ın bu tarzını, üzerine pek fazla birşeyler koymaya gerek duymadan sürdüren yapıda. Tıpkı Der Knochenmann gibi klişe giriş, gelişme, sonuç kalıplarına fazla takılmadan olay örgüsünü kurup, karakterlerin gelişimini bu örgü üzerinden spontane biçimde sindirerek sağlayan film, yine akıcı, eğlenceli ve mizah ile ciddiyeti iç içe geçiren anlatımıyla göz dolduruyor. Mesela Brenner ile emniyet müdürü arkadaşı Aschenbrenner'in kavgası, robot resim sahnesi gibi pekçok an filmi hep bu dengede tutuyor.

Filme serpiştirilen flashbackler, senaryonun suç gizemini koruduğu gibi, şimdiki zamanına az da olsa sirayet etmeyi başarıyor. Olası sürprizlerini gayet mütevazi biçimde sunuyor. Geçmiş samimiyeti yıllar içinde aşınmış arkadaşlık ilişkileri, geçmişte yaşananların bir şekilde insanın hep ensesinde olduğu gerçeği bu polisiye hikayeye sirayet ediyor. Dört film boyunca Brenner'a hayat veren, aynı zamanda bu filmlerin senaryolarına katkıda bulunan aktör Josef Hader, tecrübesiyle yine filmin merkezinde olmanın yükünü hakkıyla çekiyor. Sadece yönetmeni, senaristi, başrol oyuncusu değil, görüntü yönetmeni (Peter von Haller), müzikleri (Sofa Surfers) bile dört film boyunca değişmemiş bir serinin tüm istikrarının ve tecrübesinin yansıdığı Das ewige Leben, bu seriyi bilmeyenler için hoş, bilenler için ise o alışıldık polisiye roman heyecanı taşıyan atmosferin yeni halkasını oluşturan bir film.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder