29 Eylül 2015 Salı

Backcountry (2014)


Yönetmen: Adam MacDonald
Oyuncular: Missy Peregrym, Jeff Roop, Eric Balfour, Nicholas Campbell
Senaryo: Adam MacDonald
Müzik: Frères Lumières

Adam MacDonald'ın yazıp yönettiği ilk uzun metraj film olan Backcountry, Kanada’nın vahşi doğasında bulunan Blackfoot bölgesine kamp yapmaya giden genç çift Alex ve Jenn'in başlarından geçenleri giderek artan bir gerilimle anlatıyor. Bu bölgeye girmenin o sezonda çok tehlikeli olmasından ötürü yasaklanmasını umursamayan Alex'in özgüveninden dolayı yanına harita almak istememesi, Jenn'in aldığı önlemleri hafife alması, yine Jenn'in telefonunu gizlice arabada bırakması, seyirciye tehlike çanlarını duyurmakta gecikmiyor. Ama bu tehlikenin nereden geleceğinin belirsizliği, bağımsız film minimalliği çerçevesinde açık alanda seyirciye klostrofobi yaratmakta gayet başarılı.

Turist rehberi Brad ile karşılaşmaları, sempatik Brad'in tuhaf biçimde yarattığı gerginlik, ormanda rastlanılan dev pençe izleri, Alex'in bir yol ayrımında yanlış yönü tercih etmesi sonucu kaybolmaları iki sevgili arasında suların ısınmasına sebep oluyor. Doğa dengelerine alışık olmayan insan davranışlarının bu farklı ortamda tedirgin biçimde su yüzüne çıkmasına kendince sakil durmayan basit tepkiler veren film, yapmacık olma tehlikesini sık sık bertaraf edebiliyor. Hem bu tedirginlik hali, hem de gerçekçi durma iyi niyeti güzel doğa görüntülerinden de nemalanıyor. Böylece tadı çıkarılacak bir aktivite olarak kamp yapma hadisesi, insanın doğaya olan aidiyetinin sorgulandığı tehlikeli bir dönüşüme uğruyor.

Filmden "aşırı özgüven, hataları tetikler", "vahşi doğada modern insanın hiçbir değeri yoktur" gibi mesajlar içi dolu biçimde alınırken, ne gereği varsa "kadınlar tektaş yüzüğü sever" diye bir mesaj, belki mesaj olsun diye değil ama bir şekilde mesaj algısı yaratır biçimde filme musallat edilmiş. Ama modern yaşam ile el değmemiş vahşi doğa kanunlarının ihtilafını betimlemek için bir sembol olarak kullanılma uzak ihtimalinden de söz edilebilir. Düz oyunculuk performansları bir yana, filmin kırılma noktasından sonra özellikle Jenn rolündeki Missy Peregrym'in fiziksel efora da dayalı oyunu dikkat çekici. Backcountry, bazı eksiklerine ve bunların sebep olduğu düşük puanlarına rağmen kendi türünde şans verilmeyi hak eden bir film.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder