4 Mayıs 2015 Pazartesi

Avengers: Age Of Ultron (2015)


Yönetmen: Joss Whedon
Oyuncular: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Chris Evans, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Samuel L. Jackson, Elizabeth Olsen, Aaron Taylor-Johnson, Paul Bettany, Cobie Smulders, Don Cheadle, Anthony Mackie, Hayley Atwell, Stellan Skarsgård, Idris Elba, Linda Cardellini, Claudia Kim, Thomas Kretschmann, Andy Serkis, Julie Delpy
Senaryo: Joss Whedon, Stan Lee, Jack Kirby
Müzik: Danny Elfman, Brian Tyler

Bireysel maceralarının ardından ilk kez 2012' de milli takım maçına çıkıp hasılatın gözüne vuran Avengers, beklenen ikinci filmiyle yine bu geleneği sürdüreceğe benziyor. Bu defa detayları oldu bittiye getirilen ya da başka detaylarla kafa karışıklığına yol açan, belki sadece çizgi romanı takip edenlerin tümüyle vakıf olabilecekleri farklı bir olay örgüsüyle ortaya çıkıyorlar. Tony Stark ve Bruce Banner'ın uykudaki bir barış koruma programını uyandırıp kontrolü bu programa kaptırmalarıyla başlayan sıkıntılı süreç, Ultron denilen yapay zekalı robota ve onun robot ordusuna dünyayı ele geçirme fırsatı sunuyor. Ama bu kahramanların biraraya gelip Avengers olma felsefeleri gerek solo filmlerle, gerekse ilk Avengers filmiyle yeterince anlatıldığından ikinci filme öyle ahım şahım bir misyon düşmüyor. Tabii o barış koruma programı, yapay zeka, robot ordusu vs. sayesinde "bunlar işin teknik tarafı, siz onu boşverip aksiyonun tadını çıkarın" minvaline daha çabuk giriliyor. Amaç her zaman olduğu gibi dünyayı kurtarmak ne de olsa.

Captain America, Iron Man, Hulk, Thor, Black Widow ve Hawkeye'ın yer aldığı çekirdek kadro korunuyor. Ama her filme yeni yan ve kötü karakterin eklendiğini bildiğimizden, en son Captain America: The Winter Soldier'ın post-credits sahnesinde (filmin bitiş jeneriğinin sonuna konan sürpriz sahneler) gördüğümüz Maximoff ikizleri Quicksilver ve Scarlet Witch'in serbest kalmış hallerini ve Marvel evreninde çok fazla sevildiğini sosyal medyadan anladığım Vision'ı kadroda görüyoruz. Fakat hem ilerleyen filmlere saklandığını düşündüğüm Vision, hem de  üzerinde Stark Industries yazan bir bomba yüzünden ebeveynleri katledilmesine rağmen Avengers ekibine birkaç göstermelik atar sonrası seve seve katılan ikizler çok büyük fark yaratmıyorlar bana göre. Buna Ultron'un (James Spader'ın sesine rağmen) yeterince karizmatik, tehditkar ve kötücül olmayan yorumlanışı de eklenince kahramanlarımız kendileri çalıp kendileri oynuyorlarmış izlenimi veriyorlar. Ultron, bir Loki değil ne yazık ki.


Joss Whedon asıl malzemenin bu kendin çal, kendin oyna anlayışında yattığını bildiğinden Ultron ile mücadelelerinin dışında kalan geniş alanı Avengers üyelerinin iç dinamikleriyle donatmış. Bu noktada Hulk ve Tony Stark'ın modifiye edilmiş Iron Man tasarımı Hulkbuster arasındaki kavga ne kadar filmin en eğlenceli anlarından biriyse, Bruce Banner ve Natasha arasındaki romantizm de o kadar sıkıcıydı. Hawkeye'ın ise kırda yaşayan evli ve iki çocuk babası Clint Barton yüzünü görmenin kime ne faydası olduğu da ayrı konu. Asıl mesele tükenmez aksiyon beklentisi değil. İlk filmde olduğu gibi burada da o sıkıntı yok. Sıkıntı, o aksiyona giden yolda Avengers tayfasının kendi iç meselelerinin dünyayı kurtarmayla paralel ilerleyişini yeterince anlamlı kılıp derinleştirememesinde. Bu yolda ilk film çok iyi bir başlangıçtı. Ama Age Of Ultron, Marvel kronolojisi bozulmasın hesabı seviyeyi blockbuster aksiyon rotasına çekmiş durumda. Yine bir post-credits scene ile suyun geleceği bir sonraki değirmen hakkında sürpriz vermeyi ihmal etmiyor. Ancak bir sonraki düşman bir öncekinden daha güçlü olursa şanımız yürür demeye getiriyor.

Avengers efsanesini çizgi romandan bilenler ve takip edenler, şu karakter olmamış, bu olay böyle değil şöyleydi diye sızlanadursunlar, benim gibi bilmeyenler için özellikle Iron Man, Thor ve Hulk'u aynı filmde görmek, onların solo filmlerini görmekten daha keyifli. Çünkü artık bu solo filmlerin hepsi her çekilen yeni filmde daha çok birbirine benziyor. Mesela iki Avengers arası geçiş filmlerinden hangisi iz bırakır niteliktekteydi? Hangi ikinci film, ilkinden daha iyiydi? Ya da hangi kahramanın solo filme ihtiyacı vardı / yoktu? Avengers: Age Of Ultron bu solo şablonu sürdürse de en azından sahip olduğu farklı süper kahraman çeşitliliğini boyutlandırması gereken bir devam filmi olmalıydı. Derinleşmeli, alt metinleri güçlendirilmeli, basit bir lunapark eğlencesi olmaktan ötesine gitmeliydi. Süper güçleri olmayan Hawkeye ve Natasha'yı öne çıkarmaya çalışmakla derinleşilmiyor. 3D çekmekle de o film çok boyutlu olmuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder