19 Mart 2015 Perşembe

7 cajas (2012)


Yönetmen: Juan Carlos Maneglia, Tana Schembori
Oyuncular: Celso Franco, Lali Gonzalez, Víctor Sosa, Nico García, Paletita, Manu Portillo, Mario Toñanez, Nelly Davalos, Roberto Cardozo, Jin Hyuk Johnny Kim, Luis Gutiérrez
Senaryo: Tito Chamorro, Juan Carlos Maneglia, Tana Schembori
Müzik: Fran Villalba

Pazar yerinde çekçekçilik yapan 17 yaşındaki Victor, bir başka hamal olan Nelson'un taşıması için anlaştığı kasaları almaya gitmemesi yüzünden tesadüfen bu görevi alır. Hayalindeki kameralı cep telefonunu almak için içinde ne olduğunu bilmediği 7 kasayı kendisine bildirilecek adrese götürmeyi kabul eder. Ama değişen planlar neticesinde kasaların sahipleri polise yakalanmadan Victor'u bulmak zorundadırlar. Hasta oğlunu tedavi ettirmek için paraya ihtiyacı olan Nelson da tehlikeli bir çete kurarak kasaların peşine düşer. Ne olursa olsun kasaları koruma talimatı alan Victor ve ona yardımcı olan arkadaşı Liz kendilerini zorlu bir macera içinde bulurlar.

Juan Carlos Maneglia ve Tana Schembori ikilisinin Tito Chamorro ile birlikte senaryosunu yazıp yönettikleri Paraguay yapımı 7 cajas, Toronto, Miami, San Sebastián, Seattle, Palm Springs gibi festivallerden ödül ve adaylıklar kazanmış bir yapım. Çok iyi ayarlanmış temposu içinde eğlenceli, dramatik ve gerilimli anlar barındıran film, kasalarda saklanan şeyin perde arkasıyla, Victor'un kasaları teslim etme sürecinde yaşadıklarının paralel götürüldüğü kurgusuyla kendini ifade ediyor. Bu dengeli tempo / kurgu düzeni içinde Paraguay'ın ayakta durmaya çalışan yoksul kesiminden suretlerle karşılaşıyoruz. Geçim derdindeki çalışanlar, polis, mafya, kendi küçük çetelerini oluşturan dışlanmış sistem bireyleri ve teknolojik gelişmelerle ilkel yaşam şartlarının iç içe geçmişliği filmin harcında kendine yer buluyor.

Kameralı cep telefonlarının popülerleşmeye başladığı bir dönemin ekonomik sıkıntılar içindeki işçi sınıfını yansıtırken gereksiz istismarlara sapmayan yönetmenler, bu yansımayı filmin hikaye örgüsüne monte etmeyi başarıyorlar. Victor ve Liz arasındaki sevimli ilişkinin bu hengame arasında varlığını hissettirmesi de gayet yerinde. Gittikçe yükselen tansiyonun finalde yol açtığı karmaşa, filmin kara mizah tonunu biraz daha koyultsa da, 7 cajas sırf finali yüzünden kendini inkar eden filmlerden değil. Genç oyuncular Celso Franco ve Lali Gonzalez, bazen amatör ve karikatürize kalan diğer oyunculuklara nazaran sürükleyici becerileriyle filmi sırtlıyorlar. 7 cajas, düşük bütçesine rağmen kazandığı uluslararası başarıyla (o uluslararası normlardan da beslenerek) Paraguay sinemasına dikkat çeken iyi bir yapım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder