16 Ocak 2008 Çarşamba

Rescue Dawn (2006)

Yönetmen: Werner Herzog
Oyuncular: Christian Bale, Steve Zahn, Jeremy Davies, Zach Grenier, Mr. Yuttana Muenwaja, Abhijati 'Meuk' Jusakul, Lek Chaiyan Chunsuttiwat
Senaryo: Werner Herzog
Müzik: Klaus Badelt

Alman asıllı Amerikalı savaş pilotu Dieter Dengler’in Vietnam savaşında ilk kez görev aldığı gizli bir operasyon sırasında uçağını Laos’da düşürmesi ve Vietkong'lara bağlı bir grup Vietnam çetesinin eline geçmesi üzerine, gerçek bir olaydan uyarlanan filmin yönetmeni usta Alman sinemacı Werner Herzog.. Dengler esir alınıp, ikisi Amerikalı 5 mahkumun daha bulunduğu küçük bir esir kampına götürülüyor. Herzog, Dengler’in liderliğindeki mahkumların kaçış planlarını, kampta yaşanan gerilimli günleri ve sıra dışı bir kurtuluş öyküsünü, yersiz gösterişten uzak bir dille iki saate başarıyla sığdırıyor. Çoğu Herzog filminde dikkat çeken en önemli unsur olan doğa görüntülerini yine çok çarpıcı bir görüntü estetiğiyle perdeye aktaran yönetmen, unutulmaz bir film yerine, birtakım kalıplara bağlı kalmasına rağmen işinin ehli bir gerilim/macera çekmeyi tercih etmiş. Yoksa başka ellerde unutulmaz olmaya oynayan bir gişe canavarı da çıkabilirdi. O zaman da bolca demin sözünü ettiğim yersiz gösterişe başvurmayı seçen bir gereksizliğe boğulurduk herhalde. Fakat bu haliyle de Rescue Dawn gerçek anlamda iyi bir film.

Tabi filmde izlediğimiz bazı çok enteresan olayın gerçekten yaşanıp yaşanmadığını bilemiyoruz. Biraz abartılmış hissi uyandırsa da, tarihte buna benzer pekçok ilginç hikayenin gerçekten de yaşanmış olabileceğinin örneklerine rastlanıyor. Yine de benim film ile ilgili kafa yorduğum kısım, anlatılanların gerçekten yaşanıp yaşanmadığından ziyade, Herzog’un bunları nasıl anlattığıydı, ki o noktada gayet tatmin olduğumu hissediyorum. Dengler’i canlandıran Christian Bale, yine çok zorlu bir fiziksel testten başarıyla geçerek çıtasını koruyor. Diğer rollerde ise daha çok komedi ağırlıklı bir kariyere sahip Steve Zahn ile, özellikle Million Dolar Hotel’deki oyununu takdir ettiğim Jeremy Davies bulunmakta. Etkileyici bir hayatta kalma serüveni.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder